Leta i den här bloggen

tisdag 10 maj 2016

Harmaan kuorikerroksen tiamiinisykli

LÄHDE: file:///C:/Users/Admin/AppData/Local/Temp/S0954422403000209w.htm
tässä on olenanista erottaa mitä tiamiini ja missä muodossa on ja tekee astrosyytissä ( harmaan kuoren metabolisessa solussa) ja neuronissa ( harmaan kuoren  impulssia  kehkeyttävässä solussa) - tästä näkee että tiamiinilla on sykli:  Jostain se tulee veren kauta astrosyyttiin ja siellä siten sitä on ehkä monofosfaattina ensin ja siellä se vapautuu tiamiiniksi ja voi siirtyä "tapahtumapaikalle" neuroniin.  ja osallistuu kofaktoritoimintaan, kun on fosforyloitunut aivoille tyypilliseksi  TTP tiamiinitrifosfaatiksi  ja tiamiini pyrofosfaatiksi TPP (tiamiinidifosfaatiksi. Normaaliaivoissa täytyy muodostua TTP muotoa, ei riitä TDP muoto. TTP:llä on eri tehtävä, kloridikanavissa ja asetylkoliinin suhteen.  TDP taas on toimimassa  sokeriperäisen energian kanssa, ehkä nostamassa tiamiinia TTP-muotoon, koska se on neuronin funktionaalinen taso.  Neuronin oma  äkkienergian kehittämissysteemi paikallisesti neuronin sisällä.  Muuten aivoissa funktiolle  tärkeitä joneja ovat kloridi ja kalium.

Näyttää olevan teoria tästä syklistä  olemassa.

 Fig. 2.Proposed trafficking of thiamin and its monophosphate ester (TMP) between nerve terminals and astrocytes in the brain. Thiamin diphosphate (TDP) is an essential cofactor for transketolase, pyruvate dehydrogenase and a-ketoglutarate dehydrogenase, enzymes involved in brain glucose and energy metabolism.
 Thiamin triphosphate (TTP), on the other hand, has direct actions on neuronal membranes, particularly at the site of the chloride channel and the acetylcholine receptor.

 Two neuronal pools of TDP have been proposed, namely a rapid turnover pool associated with TMP and TTP synthesis and a slow turnover pool associated with cellular energy metabolism.
TP kinase, thiamin pyrophosphokinase.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar