Leta i den här bloggen

måndag 2 maj 2011

ANANDAMIDI (5) Behavioristisia kokeita : Motivaatiosta, aversiosta ja anxiogeenisyydestä. CB1 inhibition vaikutuksesta.

Behavioristisia eläin kokeita anandaminilla ja  FAAH entsyymin estäjällä  motivaatioon, aversioon, motiliteettin, anxiogenisyyteen.  CB1 reseptorin inhibiittorin vaikutus(anorexigeeni, antiobesitas aine, anxiolyytti)

Tämä amerikkalainentutkimus osoittaa, miten hienosäätöiseen kognitiiviseen aivotoimintaan vaaditaan anandamidijärjestelmän intakti tilanne. 
LÄHDE(3):
Scherma M, Medalie J, Fratta W, Vadivel SK, Makriyannis A, Piomelli D, Mikics E, Haller J, Yasar S, Tanda G, Goldberg SR. The endogenous cannabinoid anandamide has effects on motivation and anxiety that are revealed by fatty acid amide hydrolase (FAAH) inhibition. Neuropharmacology. 2008 Jan;54(1):129-40. Epub 2007 Aug 19. 
Kertyvää näyttöä on siitä, että ECS (endokannabinoidisysteemi) on neuronaalisissa substansseissa tärkeä konstituentti, joka osallistuu palkkioprosessiin ja emotionaalisiin stressivasteisiin.

 Jälleen käytettiin eräitä koe-eläimiä (Sprague- Dawlley rottia). Niille infusoitiin normaalia anandamidia, CB(1) aivoreseptorin normaalia ligandia ja paikallista ehdollistamisprosessia käytettiin (preferenssi ja palkkio). Anandamidi ei tuottanut ehdollistettua paikan valintaa eikä aversiota sinänsä. 
Mutta jos rottia esikäsiteltiin FAAH- estäjällä, joka blokeerasi anandamidin normaalin nopean metabolisen hajoamisen, anandamidi (kohonnut pitoisuus) tuotti annoksesta riippuvaa ehdollistettua paikan aversiota (välttöä).
 Inhibiittori taas yksinään ei osoittanut mitään motivaatiovaikutuksia. 
Kuten FAAH -inhibiittori + anandamidi, niin myös eräs synteettinen CB(1) ligandi tuotti annoksesta riippuvan ehdollisen paikan aversion (vältön). 
Havaittiin valo-pimeä-laatikoilla  levottomuusefektiä (anxiogeenisyyttä) anandamidista kombinoituna FAAH-estäjällä, 
 toisaalta havaittiin pelkästä matalasta pitoisuudesta anandamidia tai pelkästä FAAH-estäjästä anxiolyyttinen vaikutus. 
Mutta jos anandamidia annettiin suuri annos, se vaikutti anxiogeenisesti ja vaimensi lokomotiota jo yksinään annettuna. Nämä vaikutukset lisäksi vahvistuivat, jos FAAH- estäjää annettiin jälkeenpäin. 

Lopuksi , anxiogeeninen vaikutus anandamidin ja FAAH-estäjän kombinaatiosta sekä paikan aversion (vältön) kehittyminen estyivät, kun CB(1) reseptorin antagonistia (rimonabant) annettiin intraperitoneaalisesti. 
Kuva: Rimonabant . Tässä on karsinogeeninen? -N-N- sidos molekyylissä. Molekyyli on anorektigeeninen ja antiobesitas-vaikutuksinen hyvin  stimulanttisia   komponentteja omaava struktuuri kuvan perusteella:   http://www.3dchem.com/imagesofmolecules/Rimonabant.gif
 http://fi.wikipedia.org/wiki/Rimonabantti 
Vuonna 2008 tämä  CB1 reseptori antagonisti, laihdutuslääke , vedettiin pois Suomen markkinoilta  vakavien sivuvaikutusten  takia) 

Täten aivojen palkkiojärjestelmän prosessiin ja levottomuuden kehittymiseen vaikuttaa anandamidi ja näitten prosessien kesken paikan aversiovaikutuksia lisäävänä toimii   FAAH- inhibitio FAAH-inhibiittorilla.

ARAKIDONIHAPPO JA ANANDAMIDILAJIT ; EIKOSANOIDIT JA ECS JÄRJESTELMÄ

Löytyi onneksi laajempikin valmis KARTTA:
Tämä on alue mihin asettuu kannabisstruktuuri THC keikauttamaan yhteiskuntaa.
5.7.2008 15:06.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar