Leta i den här bloggen

lördag 30 januari 2010

Synaptinen plastisuus. KAR (Strandberg J)

jatkuu...
LÄHDE: Strandberg Joakim. Developmental plasticity of the glutamate synapse: roles of low frequency stimulation, Hebbian induction and the NMDA receptor. ISBN: 978-91-628-7882-5.
(Lisäys 6.11. 2019) Tietoa kainaattireseptorien eräästä säätelystä ub-proteosomaalisesti: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3929045/
  • Kainaattireseptori KAR on myös tetrameeri.
GluK alayksiköt
Näitä on viisi alayksikköä GluK1-K5.
KAR kanava on läpäisevä natriumille (Na+) ja kaliumille (K+) ja se sijaitsee presynaptisessa terminaalissa sekä glutamaattiergisissä että GABA-ergisissä neuroneissa, joita kohdistuu CA1 pyramidaalisoluihin ( Jane et al 2009).

  • Presynaptisten KA-reseptorien aktivaatio Glu-synapseissa vaimentaa synaptista transmissiota vähentämällä Glu-rakkuloitten vapautumisen todennäköisyyttä.
Tästä aiheutuu toninen inhibitio CA3-CA1 excitatoriseen transmissioon, sillä Glu tonisesti aktivoi KA-reseptoria.
Tällainen toninen inhibitio alkaa kadota, kun synaptista kypsymistä tapahtuu, joten se voi moduloitua pitkällä ajalla aktiviteetista riippuvalla tavalla.

  • On olemassa myös postsynaptisia KA-reseptoreita.
Niitten osuus on aika merkitsevä mossy fiber(mf)-CA3 pyramidaalisolusynapsissa ja interneuronaalisissa synapseissa, jotka kohdistuvat CA3 tai CA1 pyramidaalisoluihin.
Mutta niiden osuus juuri CA3-CA1 synapsissa on aika vähäinen ( Jane et al. 2009).


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar