Leta i den här bloggen

fredag 29 januari 2010

Synaptinen plastisuus. Glutamaatin vapautuminen (Strandberg J)

Jatkoa...
LÄHDE: Strandberg Joakim. Developmental plasticity of the glutamate synapse: roles of low frequency stimulation, Hebbian induction and the NMDA receptor. ISBN: 978-91-628-7882-5.

  • GLUTAMAATTIA varastoituu pieniin rakkuloihin neuronin eli hermosolun presynaptiseen terminaaliin ja sitä pääsee vapautumaan, kun kalsium (Ca++) aiheuttaa exosytoottisen tapahtuman.
  • Glutamaatti on sytoplasmisessa tilassa rakkuloitten sisällä, sehän on neurotoksinen jos muuten olisi niissä pitoisuuksissa. Jotta se voisi päästä vapautumaan, täytyy jonkin näistä rakkuloista lähteä liikkeelle, mobilisoitua ( be mobilized) tästä sytoplasmisesta rakkula-altaasta ja laituroitua ( be docked) aktiiviin vyöhykkeeseen presynaptiseen terminaaliin. Sen jälkeen täytyy rakkulan jotenkin merkkautua (be primed) vapautettavaksi ( for release).
  • Tästä ymmärtää, että yhdellä hetkellä on vain hyvin vähän rakkuloita heti valmiina vapauttamista varten. Kun aktiopotentiaali saapuu niin yksi rakkula vapautuu.
  • Yksittäisellä rakkulalla on tietty oma vapautumismahdollisuutensa (the release probability of the individual vesicle, Pves).
  • Vapautumismahdollisuuden määrää vapautumisvalmiitten rakkuloitten määrä( Pr) .Siihen taas vaikuttaa edeltävä presynaptinen aktiviteetti.
  • Myös oman terminaalin vapauttamien välittäjäaineitten vaikutus presynaptisiin Glu-reseptoreihin vaikuttaa asiaan, samoin muitten terminaalien vapauttama välittäjäaine voi vaikuttaa presynaptisen kalvon jonotrooppisiin ja metabotrooppisiin Glu-reseptoreihin.
  • Asiaa moduloi edelleen muutkin välittäjäaineet kuin glutamaatti, esim NO postsynaptisista soluista tai gliasoluista.
  • Presynaptisessa aktiivissa alueessa ( Active zone) on PSD- materiaalia, VGCC jonikanavaa. Näihin liittyy myös ns. SNARE-proteiineja.
http://userpage.chemie.fu-berlin.de/biochemie/aghucho/Einfuehrung2000/Exozytose.jpg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar