Leta i den här bloggen

fredag 29 maj 2015

Kudosregeneraatiomekanismi on vaativainen

Kaikki kudokset ovat Genomi sääteisiä ja se tarkoittaa että  kudosten uudistumiseen vaaditaan lukuisa joukko proteiiniohjelmia, jotka  voivat  aktivoitua esiin tarvittaessa genomin tietueesta.

 Pitää välttää proteiinin ja energian alirvitsmustilaa (PEM, protein energy malnutrition) jos haluaa korjata " itsestään", globaalin genominsa avulla ihoa, muita kudoksia  ja hermostoa- tai siis  tulee sallia itselleen kunnon ravintoa, että genomi voi hoitaa tehtävänsä.

.  Esim. makuuhaavoja voi estää kunnon ravinnolla, samoin  aivojensa rakenteellista  huononemista. 

Tietoisuus  proteiinin tarpeesta on koetettu hahmottaa suosituksiin, mutta  proteiinin tarve voi olla  lisäksi  vielä enemmän laadullista kuin  arvataankaan ja siihen  pitää koettaa myös kiinnittää huomiota, sillä miltei puolet kehon proteiineista ovat sellaisista aminohapoista,  jotka ovat essentiellejä,  hyvänlaatuisesta proteiinista käsin, eikä kehon omia  hyödynnysproteiineja kehon jätetypestä.

Hyvänlaatuinen proteiini ei tarkoita hyvin maukasta  valmistettua  liharuokaa., vaikka siinäkin voi olla jotain hyvänlaatuista proteiinia vielä ehjänä tallella.
 
Miltei jokainen peptidi ja proteiini jonka sekvenssejä olen  laskenut prosentuaalisesti:  essentiellit (%)  non essentiellit (%)  , on ollut sellaista fifti fifti luokkaa ja selvästi ne kohdat jotka kiikastavat  joissain metabolisissa teissä,  omaavat  peptideissä  relatiivisen pitkiä sekvenssejä pelkästään essentielleistä aminohapoista.

Myös APP on sellainen että siinä on kriittisiä pätkiä joiden pitäisi tulla biologisesti korkea-arvoissta proteiinista  käsin ja jos on pitkäaikainen  malnutritio, proteiininnormaali prosessointi  pysähtyy ja valitsee jonkin  " ekonomisen ratkaisun" ja alkaa  esim  tuottaa  APP tapauksessa  amyloidia ja luhistaa aivot ja lyhentää ihmisen elinikää, koska ei ole  riittävän arvokasta rakennusmateriaalia keholle.

Tämä  bias hienoissa dementiaetiologian  tutkimuksissa pitäisi korjata siten,  että  tarkistetaan biologisesti korkea- arvoisen proteiinin  osuus dieetissä ja energian riittävyys.

 Voitaisiin myös kansana etsiä uusia proteiinilaatuja, koska  suomalaisellakin selektiivisesti  on  maa sellainen että ollaan riippuvasia muutenkin essentiellistä importista.  Essentielli importti voisi olla myös essentiellien aminohappojen osalta kattava.  Tavallinen kulttuuriruoka saattaa jättää vajeelle varsinkin kun  ekonomia alkaa kaveta jostain syystä  tai    kertyvistä miljöötekijöistä johtuen.
Dementia kansantautina  ei saisi olla laadukkaan  proteiinin puutteesta johtuva malnutritiotulos.

Toisaalta on ollut ääretöntä malnutritiota josta on selvinnyt hengissä ihmisiä, joiden aivotoiminta on palautunut ennalleen kun ravitsemusolosuhteet ovat palautuneet. Näitä ovat keksitysleirivangit. Esim Rose Warmer kertoi että  hän - entinen balettitanssija-  Auschwitzin jälkeen oli vain luuta ja nahkaa ja kun vapautushetki tuli, hän ei kyennyt muistamaan edes omaa nimeänsä -  Mutta kun hänen vointinsa parani ja hän asui Israelissa  hänen  aivotoimintansa ja musitinsa  palasi  täysin entiselleen.  Hän kertoi tosin saavansa flash back ilmiöitä, yöpainajaisia ja heräävänsä kauhunhiessä siihen, että natsit marssivat.
 Olen huolissani jos opiskelijoiden  opintotukia vähennetään sillä he ovat sitä joukkoa joka voi joutua aliravitsemukseen, nuoret eivät vielä edes käsitä ravinnon osien  merkityksen tärkeyttä. Dietetiikka pitäisi asettaa kouluaineeksei ennenkuin nuoret lähtevät omaan huusholliin,  terveysoppiin.  Tosin vaara on  teini-ikäisten taipumus  anoreksiaan ja kaloriajatteluun, jtoen siinäkin joudutaan aivojen vaaraan.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar