Leta i den här bloggen

torsdag 16 maj 2019

Glioomatutkimuksesta väitöskirja 2019

https://biomedicine.gu.se/biomedicine/News_and_Events/event-detail/?eventId=70136894648

Susanna Larsson - Cell-based models for studying paediatric high grade gliomas

Dissertation
Thesis defense at the Sahlgrenska Academy, Institute of Biomedicine, dept of laboratory medicine
Opponent:
Silvia Marino, Barts and London School of Medicine and Dentistry, Queen Mary University of London, London, UK

Assessment committee:
Khalil Helou, dept. of oncology, inst. of clinical sciences
Elin Esbjörner Winters, dept. of Biology and Biological Engineering, Chemical Biology, Chalmers University of Technology

In this tttttttttttttt, three pre-clinical models were established which can be used to generate new knowledge and explore new treatment options for paediatric brain tumours. 

 Lapsuusiän  syöpää esiintyy 16:100 000 alle 15-vuotiaissa.
Alle 10-vuotiailla näistä on leukemioita 10% Akuutin lymfaattisen leukemian suhteen on kuitenkin nykyään 5- vuoden elossapysymisprosentti jomiltei 90%.
Keskushermostotuumoreita on 28%.
I
Neuroepiteliaalisesta kudoksesta lähteviä glioomia,
 astrosytoomia on  aivomaligniteeteista noin 45% ( niistä  matala-asteisesti maligneja  I-II noin 31% ja korkea-asteisesti maligneja III-IV asteisia  noin 6%).
Ependymoomia ( aivokammiosta alkuisin olevia) 10.5%,
Oligodendroglioomia 2,5 % ja ne alkavat oligodendrosyyteistä,
Aivorungon glioomia 2,6%.
II
Enbryonaalisia tuumoreita 18.8%
Näissä on medullobastoomia, pikkuaivosolusita lähteviä, 14.8%
ATRT  p,3 % ( atyyppiset teratoidit/rhabdoidit tuumorit)
PNET  (prim. neuroektodermaaliset tuumorit) on siirretty WHO-listalta toiseen ryhmään.
Pediatrista  GBM 2,3%
HGG (High-grade  glioma): anaplastista astrosytoomaa, diffuusia infiltroivaa pontista gliomaa.

Nämä jaetaan 6 ryhmään perustaen DNA-metylaatiotietoihin, ikään, jolloin tuumori alkoi,  tuumorin paikallistumiseen, geeni-ilmenntymiseen, onkogeenivaikuttajiin ja elossapysymisaikaan.
K27
G34
IDH, isositraattidehydrogenaasi
RTK1
Mesenkymaalinen
PXA, pleomorfinen xantoastrosytooma

Aivotuumorit ovat lapsilla suurin ryhmä solideja tuumoreita ja niiden tiliin  lasketaan  useimmat syövästä johtuvat kuolemantapaukset. Astrosytoomia on suurin ryhmä aivotuumoreista  ja korkean asteen gliooma HGG taas on niistä vaarallisin eikä siihen ole tehokkaita hoitoja.  Sen takia tämän taudin parempi käsittäminen on tarpeen ja uusia terapeuttisia  optioita tarvitaan kiireellisesti.
I. Tutkimuksien edistämiseksi  ensimmäisessä osatyössä valmistettiin  viljeltyjä gliooma kantasoluja(GCS), joilla   säilyi proliferoimiskyky ja joissa  esiintyi  hermonkantasolujen markkerit, ja ne antoivat vastetta  differentoiviin signaalilinjoihin.  Lisäksi koehiiriin istutettuina ne panivat alkuun tuumorinkasvun.
II. Toisessa osatyössä seurattiin GSC-transplantaatin aiheuttaman  tuumorin kasvua koehiirissä, xenograftituumoreiden  bistologisia ja molekulaarisia piirteitä. Eloonjääminen  hiirien tuumorista korreloi ihmisten eloonjäämiseen  Lisäksi xenograftituumoreilla  oli sama kasvumalli kuin potilaiden tuumoreilla, geneettiset ja epigeneettiset muuntumiset olivat samanlaisia kuin alkuperäistuumorilla  ja GSC-linjalla.
III. Kolmannessa työssä oli eläinmallina seeprakala, jolla  tätä  gliooma (HGG) laatua tutkittiin, tuumorin alkamispotentiaalia ja invasoivia ominaisuuksia. Kalakudos otti transplantoidut glioomasolut hyvin vastaan ja solut invasoituivat  ympäröivään aivokudokseen jo parissa päivässä.
Täten tässä väitöstyössä tehtiin kolme prekliinistä mallia, joita voidaan käyttää uuden tiedon esiinsaamiseen  lapsuuden aivotuumoreista  ja uusien hoito-optioiden  löytämiseen.
 ..
Kirjassa on runsas luettelo käytetyistä termeistä, niiden lyhennyksistä.(Kirjoitin Abbreviations  itselleni muistiin vihkoon. Niissä on tgerminologiaa , joihin  perehdyn siten ajan myötä)
Tänään luin  CHROMO-domeenin  omaavista proteiineista, jotka mainittiin kirjassa. Kirjoitin niistä geenit (9) Solusykli-blogiini. Kirjassa kerroti taustaosassa histonimodifikaatiosta.


Väitös on edessäpäin, toukokuun lopulla.
Muistiin 16-5- 2019


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar