Leta i den här bloggen

tisdag 21 augusti 2018

ATP, cAMP ja AMP. GTP, cGMP ja GMP. nukleotidisyklaasit ja fosfodiesteraasit (PDE).

 Löysin selvennyksen tähän fosfodiesteraasin funktioon, se ilmeisesti  on tavallaan  "desyklaasi" , siis oikeisee  syklisen  AMP:n AMP muotoon. Täytyy katsoa uudestaan   tuota  asiaa. Siinä oli  tämä kohta minulle epäselvä.  Tarkistin vanhasta Harperista ja siinä jo oli tämän kaltainen  paradigma olemassa ATP, cAMP, AMP  muuntumisessa .  Harper mainitsee että  reaktiot vaativat magnesiumia. Hän kirjoittaa myös, että   syklinen AMP havaittiin ensimmäistä kertaa  endokrinologisten ilmiöiden yhteydessä ja jo  1969 se oli tunnistettu yleiseksi nukleotidiksi, joka saattaa olla yhtä tärkeä kuin ATP ja AMP. Hän maintisee myös  että syklinen AMP on ainutlaatuinen nukleotidi , vaikka vielä silloin 1969 oli hämäriä asioita  sen toiminnassa. sen pitoisuudet nousivat tai laskivat eri hormonien  vaikutuksista ja eri kudoksissa vaikutukset olivat erilaisia.
  Syklisen AMP:n nousu assosioituu yleensä beta-adrenergisiin reaktioihin ja sen pitoisuuteen vaikuttavat useimmat metaboliset muutokset, joita stressistä ja ravinnosta seuraa. Arveltiin että hormonit toimivat muuntelemalla  syklisen AMP:n pitoisuuksia, sillä glukagoni tai epinefriini nostivat sen pitoisuutta ja   syklisen AMP:n kyky toimia fosforylaasina samalla  nousi. Syklisen AMP:n pitoisuuksiin vaikuttaa hormonien lisäksi nikotiinihappo,  imidatsoli ja metyylixantiinit kuten tee ja kahvi,  sillä ne vaikuttava joko sen synteesiin (nikotiinihappo)  tai sen hajoamiseen (teofylliini, caffeiini)  Imidatsoli vaikuttaa PDE- entsyymiin.
Tuohon hyvään allaolevaan kuvaan voi lisätä että ATP:stä tulee myös pyrofosfaattia PPi kun muodostuu syklinen  AMP.  Siis reaktio on yksisuuntainen.

https://images.slideplayer.com/27/9070545/slides/slide_2.jpg
 https://images.slideplayer.com/27/9070545/slides/slide_2.jpg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar