https://www.researchgate.net/figure/Astrocytes-release-ATP-through-a-SNARE-dependent-mechanism-In-the-ECS_fig5_221813604
onsdag 22 augusti 2018
(1) Astrosyytti ja ATP aiheena tänään. Astrosyytti ja glitransmitterit
https://www.researchgate.net/profile/Philip_Haydon/publication/221813604/figure/fig4/AS:203010677448721@1425412925825/Astrocyte-calcium-signal-triggered-by-synaptic-activity-stimulates-the-release-of.png
Published in
Article
Full-text availa
Astrocyte
calcium signal triggered by synaptic activity stimulates the release of
different gliotransmitters, such as glutamate, ATP/adenosine or
d-serine. These gliotransmitters act on specific glutamate
α-amino-3-hydroxy-5-methylisoxazole-4-propionic acid (AMPA), NMDAR and
mGluR and adenosine (A1 and A2A) receptor types localized at the pre- or
post-synaptic neurons. The consequently activated intracellular
signalling pathways lead to depression or potentiation of synaptic
transmission.
tisdag 21 augusti 2018
ATP, cAMP ja AMP. GTP, cGMP ja GMP. nukleotidisyklaasit ja fosfodiesteraasit (PDE).
Löysin selvennyksen tähän fosfodiesteraasin funktioon, se ilmeisesti on tavallaan "desyklaasi" , siis oikeisee syklisen AMP:n AMP muotoon. Täytyy katsoa uudestaan tuota asiaa. Siinä oli tämä kohta minulle epäselvä. Tarkistin vanhasta Harperista ja siinä jo oli tämän kaltainen paradigma olemassa ATP, cAMP, AMP muuntumisessa . Harper mainitsee että reaktiot vaativat magnesiumia. Hän kirjoittaa myös, että syklinen AMP havaittiin ensimmäistä kertaa endokrinologisten ilmiöiden yhteydessä ja jo 1969 se oli tunnistettu yleiseksi nukleotidiksi, joka saattaa olla yhtä tärkeä kuin ATP ja AMP. Hän maintisee myös että syklinen AMP on ainutlaatuinen nukleotidi , vaikka vielä silloin 1969 oli hämäriä asioita sen toiminnassa. sen pitoisuudet nousivat tai laskivat eri hormonien vaikutuksista ja eri kudoksissa vaikutukset olivat erilaisia.
Syklisen AMP:n nousu assosioituu yleensä beta-adrenergisiin reaktioihin ja sen pitoisuuteen vaikuttavat useimmat metaboliset muutokset, joita stressistä ja ravinnosta seuraa. Arveltiin että hormonit toimivat muuntelemalla syklisen AMP:n pitoisuuksia, sillä glukagoni tai epinefriini nostivat sen pitoisuutta ja syklisen AMP:n kyky toimia fosforylaasina samalla nousi. Syklisen AMP:n pitoisuuksiin vaikuttaa hormonien lisäksi nikotiinihappo, imidatsoli ja metyylixantiinit kuten tee ja kahvi, sillä ne vaikuttava joko sen synteesiin (nikotiinihappo) tai sen hajoamiseen (teofylliini, caffeiini) Imidatsoli vaikuttaa PDE- entsyymiin.
Tuohon hyvään allaolevaan kuvaan voi lisätä että ATP:stä tulee myös pyrofosfaattia PPi kun muodostuu syklinen AMP. Siis reaktio on yksisuuntainen.
https://images.slideplayer.com/27/9070545/slides/slide_2.jpg
Syklisen AMP:n nousu assosioituu yleensä beta-adrenergisiin reaktioihin ja sen pitoisuuteen vaikuttavat useimmat metaboliset muutokset, joita stressistä ja ravinnosta seuraa. Arveltiin että hormonit toimivat muuntelemalla syklisen AMP:n pitoisuuksia, sillä glukagoni tai epinefriini nostivat sen pitoisuutta ja syklisen AMP:n kyky toimia fosforylaasina samalla nousi. Syklisen AMP:n pitoisuuksiin vaikuttaa hormonien lisäksi nikotiinihappo, imidatsoli ja metyylixantiinit kuten tee ja kahvi, sillä ne vaikuttava joko sen synteesiin (nikotiinihappo) tai sen hajoamiseen (teofylliini, caffeiini) Imidatsoli vaikuttaa PDE- entsyymiin.
Tuohon hyvään allaolevaan kuvaan voi lisätä että ATP:stä tulee myös pyrofosfaattia PPi kun muodostuu syklinen AMP. Siis reaktio on yksisuuntainen.
https://images.slideplayer.com/27/9070545/slides/slide_2.jpg
Lähdetutkimusta. Energiapakkauset ATP ja GTP synaptisessa signaloinnissa? Haku
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0149763417306450
Katsaus artikkeli
Kortikostriaalisten ja hippokampisten neuronipiirien PDE inhibitio ja modulaatio. Kliininen katsaus ja translationaalinen pohdinta.
Suomennosta artikkelsita:
Kortikostriaalisissa häiriöissä näyttäisi entsyymien PDE 1,4 ja 10 inhibiittorit kiinnostavilta, koska ne pystyvät moduloimaan dopamiiniergistä järjestelmää
Lupaavimpia inhibiittoreita hippokampisiin häiriötiloihin ovat PDE 3, 4 ja 9 estäjät.
Toistaiseksi positiivisen prekliinisen tietomäärän paljous ei ole ollut translatoitavissa vakuuttavaksi kliiniseksi tehoksi.
Mahdollisesti paikallisesta cAMP ja cGMP nettomäärästä määräytyy solun ja funktion kohtalot.
Näissä kuvissa näkyy periaatteellinen neuronaalinen piiri, josta on ollut tällainen käsitys jo pitkän aikaa, mutta yksityiskohtaisia energeettisiä tapahtumia selventyy vuosien varrella.
Varsinkin alue korteksin ja striatumin (neokorteksin ) välillä on ollut henkilökohtaisesti minulle sellainen vaikeasti tiedolla katettu kohta.
Nyt on fokuksessa PDE entsyymit, jotka voivat vaikuttaa korkeamman energian energiapakkauksista (NTP) peräisin olevien syklisten nukleotidimonofosfaattien (cNMP), sekundääristen signaalivälittäjien, pitoisuuteen rajoittavasti, koska ne poistavat syklisen muodon ja oikaisevat NMP:n. Kuvassa näytetään, missä kohtaa minkin tapainen PDE estää näiden signaalivälittäjien pysymistä, siis vaikutusaikaa. Niiden liian nopeasti purkaantumisesta voi seurata epätasapainoa ja viiveitä kortikostriaaliseen säätelyyn.
Katson edelleen kuvan selitystä:
Huom , noiden cAMP ja cGMP- syklisten monofosfaattien- tai anakin nukleotidimonofosfaattien muodostuminen ja säätely on kyllä vuosia sitten osattu asettaa karttaan dopaminergisten neuronien ja D- reseptoreiden suhteen, mutta minulle ainakin on uutta tai huomaamatta jäänyttä tuo fosfodiesteraasien (PDE) sijoittaminen tähän karttaan, joten otan siitä tarkemmin tässä, koska fosfodiesteraasien estäjistä ajatellaan terapeuttisia lääkkeitä. ja onhan ei -selektiivisiä PDE-estäjiä olemassa: Näitä "piristeitä" on käytetty ammoiset ajat: kaffeiini kahvissa, muut samanlaiset metyyliksantiinit; teofylliini.
Sitaatti otsikon artikkelsita:
Kortikostriataaliset neuronipiirit saavat alkunsa frontaaliaivokuoresta, etuaivojen harmaasta kuorikerroksesta ja ne kulkevat paateaivojen harmaiden tumakkeiden basaaliganglioiden kautta ja näistä taas lähtee projekteja releasemaan, talamukseen ja releestä palaa suoraa tietä rata etuaivoon, joten muodostuu yksisuuntainen neuronipiiriksi.
Striatumissa on omat neuronityypit MSN ( medium spiny neurons) , joista on projektiratoja edelleen ja niiden avulla välittyy sekä suora tie että epäsuoratie. Nämä striatumneuronit ovat kaikki GABA-neuroneita, paitsi vain eräästä tumakkeesta STN lähtee GLU- erginen stimulaatio GPi tumakkeeeseen, josta taas edelleen on GABA-ergistä virtaa talamusreleeseen. GABA moduloi thalamusrelettä, josta korteksiin menevä rata on glutaminierginen.
Mutta vastakkainen tilanne on frontaalikortexin alueella. Siellä PDE4 on lokalisoitunut aivan kuten PDE1B eli DARPP-32- ilmentäviin neuroneihin.
Ja päinvastoin kuin striatumin alueella , frontaalikorteksissa PDE4 aiheuttaa lisää D1 reseptorin indusoimaa DARPP-32 fosforylaatiota, mikä viittaa PDE4:n huomattavaan rooliin frontaalisessa dopamiinireseptorisignaloinnissa.
Lopuksi- dopamiinin vapautuminen dopamiiniergisistä keskiaivoterminaaleista voi vaikuttua PDE1- estäjistä, sillä SNc neuroneissa ilmenee dopaminergisiä terminaaleja ja niissä on osoitettu cAMP:n olevan tyrosiinihydroxylaasin (TH) geenitranskriptionopeuden ja mRNA:n vahva indusoija - mitkä vaikuttavat dopamiinin synteesiin ja vapautumiseen..
Mitä vaikutusta PDE inhibitiolla on hippokampissa? Tässä on kaavaa pre- ja postsynaptisista soluprosesseista suhteutettuna sekundäärivälittäjäaineisiin cAMP ja cGMP, joilla on tärkeä merkityksensä muistin latautumisen LTP:hen liittyvän signaalin johtumisessa hippokampissa. Presynaptisesti sekä cAMP että cGMP-kaskadit voivat aiheuttaa lisääntynyttä neurotransmitterin ( hermosignaalinvälittäjäaineen) vapautumista. Postsynaptisesti molemmat kaskadit aktivoivat CREB- signaalitien , mikä johtaa lisääntyneeseen synaptiseen transmissioon, neuronin ärtyvyyteen, neuronin plastisuuteen ja on neuronia suojaavaa.
ATP = adenosine triphosphate;
cAMP = cyclic adenosine monophosphate;
PKA = protein kinase A;
CREB = cAMP response element binding protein;
NMDA= N-methyl-D-aspartate;
nAChR = nicotinic acetylcholine receptors (α4β2 and α7);
mAChR = metabotropic acetylcholine receptor (M1, M3, M5).
Tähän asti jätän tänään PDE entsyymistä lukemisen. Pitää sulatella asiaa!
21.8.2018 14:55.
Katsaus artikkeli
Kortikostriaalisten ja hippokampisten neuronipiirien PDE inhibitio ja modulaatio. Kliininen katsaus ja translationaalinen pohdinta.
Review article
Phosphodiesterase
inhibition and modulation of corticostriatal and hippocampal circuits:
Clinical overview and translational considerations
Open Access funded by VSNU
Under a Creative Commons license
Pääpiirteet, Higlights
Kortikostriaaliset ja hippokampiset johtumispiirit muodostavat neurobiologisen perustan monille neuropsykiatrisille häiriöille.
- Corticostriatal and hippocampal circuits constitute the neurobiological basis for many neuropsychiatric disorders.
(Sivuhyppy:
Kyseessä on entsyymiperhe PDE, fosfodiesteraasit. Mitä ne tekevät? Fosfodiesteraasi katkaisee syklisyyttä ylläpitävät fosfo-diesteri-sidokset, jolloin cAMP muuttuu tavalliseksi AMP:ksi.. Näitä PDE entyymeitä on paljon, mutta tässä artikkelissa keskitytään syklisten nukleotidimonofosfaattien (cNMP) metaboliseen pilkkoutumiseen muutamalla entsyymillä. Varsinkin tulehduksessa ja immuunisoluissa esim PDE4 on pääentsyymi metaboloimassa cAMP:tä .
Sen takia PDE4 -estäjät omaavat anti-inflammatorista vaikutusta, jopa antidepressiivistä ja antipsykoottista vaikutusta )
https://en.wikipedia.org/wiki/Phosphodiesterase
Tässä ensi kertaa katson näitä PDE- entsyymejä tarkemmin. Jos on väärinkäsityksiä- koetan oikaista sen mukaan kun käsitän yksityiskohtia.
Kyseessä on entsyymiperhe PDE, fosfodiesteraasit. Mitä ne tekevät? Fosfodiesteraasi katkaisee syklisyyttä ylläpitävät fosfo-diesteri-sidokset, jolloin cAMP muuttuu tavalliseksi AMP:ksi.. Näitä PDE entyymeitä on paljon, mutta tässä artikkelissa keskitytään syklisten nukleotidimonofosfaattien (cNMP) metaboliseen pilkkoutumiseen muutamalla entsyymillä. Varsinkin tulehduksessa ja immuunisoluissa esim PDE4 on pääentsyymi metaboloimassa cAMP:tä .
Sen takia PDE4 -estäjät omaavat anti-inflammatorista vaikutusta, jopa antidepressiivistä ja antipsykoottista vaikutusta )
https://en.wikipedia.org/wiki/Phosphodiesterase
Tässä ensi kertaa katson näitä PDE- entsyymejä tarkemmin. Jos on väärinkäsityksiä- koetan oikaista sen mukaan kun käsitän yksityiskohtia.
Suomennosta artikkelsita:
- PDE1, 4 and 10 inhibitors seem interesting for corticostriatal disorders due to their modulation of DAergic system.
- PDE3, 4 and 9 inhibitors are currently most promising for hippocampal disorders.
- So far, the wealth of positive preclinical data has not been able to be translated to convincing clinical efficacy.
- The local net amount of cAMP and/or cGMP will eventually determine the cellular and functional fate.
Näissä kuvissa näkyy periaatteellinen neuronaalinen piiri, josta on ollut tällainen käsitys jo pitkän aikaa, mutta yksityiskohtaisia energeettisiä tapahtumia selventyy vuosien varrella.
Varsinkin alue korteksin ja striatumin (neokorteksin ) välillä on ollut henkilökohtaisesti minulle sellainen vaikeasti tiedolla katettu kohta.
Nyt on fokuksessa PDE entsyymit, jotka voivat vaikuttaa korkeamman energian energiapakkauksista (NTP) peräisin olevien syklisten nukleotidimonofosfaattien (cNMP), sekundääristen signaalivälittäjien, pitoisuuteen rajoittavasti, koska ne poistavat syklisen muodon ja oikaisevat NMP:n. Kuvassa näytetään, missä kohtaa minkin tapainen PDE estää näiden signaalivälittäjien pysymistä, siis vaikutusaikaa. Niiden liian nopeasti purkaantumisesta voi seurata epätasapainoa ja viiveitä kortikostriaaliseen säätelyyn.
Katson edelleen kuvan selitystä:
Huom , noiden cAMP ja cGMP- syklisten monofosfaattien- tai anakin nukleotidimonofosfaattien muodostuminen ja säätely on kyllä vuosia sitten osattu asettaa karttaan dopaminergisten neuronien ja D- reseptoreiden suhteen, mutta minulle ainakin on uutta tai huomaamatta jäänyttä tuo fosfodiesteraasien (PDE) sijoittaminen tähän karttaan, joten otan siitä tarkemmin tässä, koska fosfodiesteraasien estäjistä ajatellaan terapeuttisia lääkkeitä. ja onhan ei -selektiivisiä PDE-estäjiä olemassa: Näitä "piristeitä" on käytetty ammoiset ajat: kaffeiini kahvissa, muut samanlaiset metyyliksantiinit; teofylliini.
Sitaatti otsikon artikkelsita:
Kortikostriataaliset neuronipiirit saavat alkunsa frontaaliaivokuoresta, etuaivojen harmaasta kuorikerroksesta ja ne kulkevat paateaivojen harmaiden tumakkeiden basaaliganglioiden kautta ja näistä taas lähtee projekteja releasemaan, talamukseen ja releestä palaa suoraa tietä rata etuaivoon, joten muodostuu yksisuuntainen neuronipiiriksi.
Striatumissa on omat neuronityypit MSN ( medium spiny neurons) , joista on projektiratoja edelleen ja niiden avulla välittyy sekä suora tie että epäsuoratie. Nämä striatumneuronit ovat kaikki GABA-neuroneita, paitsi vain eräästä tumakkeesta STN lähtee GLU- erginen stimulaatio GPi tumakkeeeseen, josta taas edelleen on GABA-ergistä virtaa talamusreleeseen. GABA moduloi thalamusrelettä, josta korteksiin menevä rata on glutaminierginen.
- Corticostriatal circuits originate in the frontal cortex, pass through the basal ganglia, which project via the thalamus back to frontal brain areas. Output neurons in the striatum are medium spiny neurons (MSNs), which consist of direct pathway and indirect pathway neurons. The direct pathway neurons inhibit tonically active neurons in globus pallidus interna (GPi)/substantia nigra pars reticulata (SNr). The indirect pathway neurons activate neurons in GPi/SNr via inhibition of the globus pallidus externa (GPe) and activation of the subthalamic nucleus (STN). Direct and indirect pathway neurons induce opposing effects on the output neurons in GPi/SNr, resulting in dis-inhibition and pro-inhibition of output, respectively. Within the basal ganglia all projections are GABAergic except those from the STN. Main phosphodiesterases (PDEs) expressed in corticostriatal circuits are PDE1B, PDE4 and PDE10A.
- Fosfodiesteraasi 1B , PDE1B, yleesä asettuu samaan kuin D1 dopamiinireseptorit aivoissa ja sen katsotaan edustavan pääasiallista D1-reseptorien estomekanismia.PDEB1- estäjät toimivat kuten dopamiiniagonistit, joten ne pystyvät lisäämään CREB- ja DARPP-32 fosforylaatiota ja täten edistämään synaptista välittymistä mm. AMPA reseptorilla , neuronin ärytyvyyttä ja synapto- ja neurogeneesiä, mikä johtaa neuronin plastisuuteen ja on protektiivista frontaalikortexin ja kortikostriaalisen neuronin glutamaattiergisessä synapsissa.PDE1B is generally co-localized with dopamine D1 receptors in the brain and thought to represent a major inactivation mechanism of D1 receptors. By acting like a dopamine agonist PDE1B inhibitors can enhance phosphorylation of cAMP response element binding protein (CREB) as well as Dopamine- and cAMP-Regulated PhosphoProtein MR 32 kDa (DARPP-32) enhancing synaptic transmission (e.g. AMPA receptors), neuron excitability, and synapto- and neurogenesis resulting in neuroplasticity and neuroprotective effects at glutamatergic frontal and corticostriatal synapses.
Mutta vastakkainen tilanne on frontaalikortexin alueella. Siellä PDE4 on lokalisoitunut aivan kuten PDE1B eli DARPP-32- ilmentäviin neuroneihin.
Ja päinvastoin kuin striatumin alueella , frontaalikorteksissa PDE4 aiheuttaa lisää D1 reseptorin indusoimaa DARPP-32 fosforylaatiota, mikä viittaa PDE4:n huomattavaan rooliin frontaalisessa dopamiinireseptorisignaloinnissa.
Lopuksi- dopamiinin vapautuminen dopamiiniergisistä keskiaivoterminaaleista voi vaikuttua PDE1- estäjistä, sillä SNc neuroneissa ilmenee dopaminergisiä terminaaleja ja niissä on osoitettu cAMP:n olevan tyrosiinihydroxylaasin (TH) geenitranskriptionopeuden ja mRNA:n vahva indusoija - mitkä vaikuttavat dopamiinin synteesiin ja vapautumiseen..
- Regulating corticostriatal signaling, the effect of PDE4 inhibition on cyclic adenosine monophosphate (cAMP)/protein kinase A (PKA) signaling is linked to indirect pathway adenosine A2a receptor signaling and has no major role in D1 receptor direct pathway signaling. An opposite situation is observed at frontal dopaminergic
signaling. In the frontal cortex PDE4 is –just as PDE1B- localized at
DARPP-32 expressing neurons. In contrast to the striatum, PDE4
inhibition enhances dopamine D1 receptor-induced phosphorylation of
DARPP-32 in the frontal cortex, indicating a prominent role of PDE4 in
frontal dopamine receptor signaling
Finally, dopamine release from dopaminergic midbrain terminals can be influenced with a PDE4 inhibitor as dopamine is expressed at dopaminergic terminals in neurons of the substantia nigra pars compacta (SNc) in which cAMP has been reported to be a strong inducer of tyrosine hydroxylase gene transcription rate and mRNA affecting dopamine synthesis and release.
D1 reseptorisignalointiin liittyvän cAMP/PKA signaloinnin aktivoi PDE10A inhibitio. mutta epäsuoran tien neuronien PDE10A inhibitio aktivoi cAMP/PKA signaloinnin samanaikaisesti vahvistamalla adenosiini A2A-reseptorisignalointia ja estämällä D2-reseptorin signaalin. Epäsuorassa tiessä dominoi PDE10A inhibitio, mutta PDE10A inhibitio ei lisää tyrosiinihydroxylaasin fosforyloitumista (päinvastoin kuin PDE4 inhibitio), joten sillä ei ole mitään vaikutuksia dopamiinin synteesiin tai vapautumiseen. Siitä huolimatta ei voida sulkea pois sitä että selektiiviset PDE estäjät saattaisivat vaikuttaa sekä suoraan että epäsuoraan tiehen lisäämällä dopamiinin vapautumista frontaalisista dopaminergisistä projektioista - riippuen vielä määrittämättä olevien PDE-entsyymien läsnäolosta näissä terminaaleissa.
- In direct pathway neurons, PDE10A inhibition activates cAMP/PKA signaling related to D1 receptor signaling whereas in indirect pathway neurons PDE10A inhibition activates cAMP/PKA signaling by simultaneous potentiation of adenosine A2A receptor signaling and inhibition of D2 receptor signaling. Effects of PDE10A inhibition predominate the indirect pathway. In contrast to PDE4 inhibition, PDE10A inhibition does not increase tyrosine hydroxylase phosphorylation and therefore has no effects on dopamine synthesis and release. Nevertheless, it cannot be ruled out that selective PDE inhibitors might influence both the direct and indirect pathway via enhancing the release of dopamine from frontal dopaminergic projections depending on the –to be determined- presence of PDEs in these terminals.
Striatumin interneuroneissa on NOS, typpioksidisyntaasia ja niissä tuottuu typpioksidia (NO) ja sitä diffundoituu striatumin MSN- neuronien dendriitteihin; niissä MSN- neuroneissa taas on korkea pitoisuus GC (GUCY) entsyymiä eli guanylaattisyklaasia, syklisen guanosiinimonofosfaatin cGMP-syntaasia. Jos striatumissa tapahtuu hetkellinen intrasellulaarinen cGMP-pitoisuuden nousu, niin - cAMP nousun jälkeen- se on pääasiallinen vaikuttaja neuronaalisen ärtyvyyden lisääntymisessä ja kortikostriaalisen glutamaattiergisen hermonvälittymisen nopeuttamisessa.
Täten selektiivisten PDE-alatyyppien estäjillä voidaan myös kohdentaa cGMP/proteiinikinaasi G(PKG) tiehen ja täten vaikuttaa kortikostriaaliseen funktioon.
Tässä on hippokampin puolelta PDE-funktiosta. tässä näkyy myös asetylkoliinireseptorit ja asetylkoliini.Täten selektiivisten PDE-alatyyppien estäjillä voidaan myös kohdentaa cGMP/proteiinikinaasi G(PKG) tiehen ja täten vaikuttaa kortikostriaaliseen funktioon.
- In striatal interneurons containing nitric oxide synthase (NOS), nitric oxide (NO) is produced and diffuses into dendrites of MSNs which contain high levels of guanylate cyclase (GC), which, when activated, lead to the synthesis of cyclic guanosine monophosphate (cGMP). In the striatum, transient elevations in intracellular cGMP –next to cAMP- primarily act to increase neuronal excitability and to facilitate glutamatergic corticostriatal transmission. Thus, inhibition of selective PDE subtypes can also target the cGMP/protein kinase G (PKG) pathway and have an effect on corticostriatal functioning (Heckman et al., 2016; reprinted with permission).
Mitä vaikutusta PDE inhibitiolla on hippokampissa? Tässä on kaavaa pre- ja postsynaptisista soluprosesseista suhteutettuna sekundäärivälittäjäaineisiin cAMP ja cGMP, joilla on tärkeä merkityksensä muistin latautumisen LTP:hen liittyvän signaalin johtumisessa hippokampissa. Presynaptisesti sekä cAMP että cGMP-kaskadit voivat aiheuttaa lisääntynyttä neurotransmitterin ( hermosignaalinvälittäjäaineen) vapautumista. Postsynaptisesti molemmat kaskadit aktivoivat CREB- signaalitien , mikä johtaa lisääntyneeseen synaptiseen transmissioon, neuronin ärtyvyyteen, neuronin plastisuuteen ja on neuronia suojaavaa.
- Fig. 4. Effects of PDE inhibition in the hippocampal circuitry.
Schematic diagram of pre- and postsynaptic cellular processes related to the second messengers cAMP
and cGMP involved in LTP-related signal transduction in the
hippocampus. Presynaptically, both the cAMP and cGMP cascades can induce
enhanced neurotransmitter release. Postsynaptically, both cascades activate the CREB signaling pathway resulting in increased synaptic transmission, neuron excitability, neuroplasticity and neuroprotection.
Abbreviations:
PDE = phosphodiesterase;
Ca2+=calcium;
CaMK=calmodulin-dependent protein kinase;
NOS = nitric oxide synthase;
NO = nitric oxide;
GC = guanylate cyclase;
cGMP = cyclic guanosine monophosphate;
PKG = protein kinase
AC = adenylate cyclase; ATP = adenosine triphosphate;
cAMP = cyclic adenosine monophosphate;
PKA = protein kinase A;
CREB = cAMP response element binding protein;
NMDA= N-methyl-D-aspartate;
nAChR = nicotinic acetylcholine receptors (α4β2 and α7);
mAChR = metabotropic acetylcholine receptor (M1, M3, M5).
Tähän asti jätän tänään PDE entsyymistä lukemisen. Pitää sulatella asiaa!
21.8.2018 14:55.
Etiketter:
ATP,
GTP,
PDE fosfodiesteraasien osuus neuronalisessafunktiossa
Lähdekirjallisuus: Fosfodiesteraaseista ja Fosfodiesteraasi-estäjistä
https://en.wikipedia.org/wiki/Phosphodiesterase_inhibitor
Tässä lähettssä on ei-selektiivisistä ja selektiivisitä PDE-estäjistä luetteloa.
Fosfodiesteraasit PDE-perhe on entsyymejä, jotka katkaisevat fosfodiesterisillan. Esim sykliset fiosfodiesteraasit ovat metaboloimassa cAMP ja cGMP siten, että kahdella esterisidoksella liittynyt sykliseksi muuttunut AMP palaa takaisin AMP- muotoon.
Siis jos estetään PDE funktiota, säilyy cAMP ja cGMP signaali kauemman aikaa.
PDE perheessa on 1,2,3, 10, ja 11 jotka irrottavat fosfodiesterisiltaa molemmista sekä cAMP että cGMP molekyylistä, siis oikaisevat AMP:n
PDE 4, 7 ja 8 katkaisevat esterisillat cAMP:stä
PDE 5,6, ja 9 katkaisevat cGMP: pstä
Nämä lienevät kudostyypillisiä entsyymejä
Aivoissa lähinnä PDE1B ja PDE4 esiintyvät frontaalikorteksissa,
PDE4, jokin muu PDE? ja PDE10A striatumissa . käsitelty artikkelissa. edellä.
Tämä PDE entsyymien vaikuttama modulointi tapahtuu kortikostriaalisissa neuronipiireissä, joka näyttää olevan se ongelmakohta useissa neuropsykiatrisisisa ja neurologisissa tiloissa.
Muistiin alustavasti 21.8.2018 Tässä lähdeartikkelissa on paljon luettavaa vielä! Se on tältä vuodelta 2018.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0149763417306450?via%3Dihub
Tääsä huomaan että cAMP muuttuminen AMP muotoon tuottaa edelleen toisen vaikuttavan molekyylin.
Miksi sen syklinen muoto on olennaista ?
Syklinen muoto omaa geenisäätelyssä vaste-elementin.
https://image.slidesharecdn.com/slidesharesecondmessengersaj-140620103336-phpapp01/95/slideshare-second-messengers-aj-19-638.jpg?cb=1489738838
Tässä lähettssä on ei-selektiivisistä ja selektiivisitä PDE-estäjistä luetteloa.
Fosfodiesteraasit PDE-perhe on entsyymejä, jotka katkaisevat fosfodiesterisillan. Esim sykliset fiosfodiesteraasit ovat metaboloimassa cAMP ja cGMP siten, että kahdella esterisidoksella liittynyt sykliseksi muuttunut AMP palaa takaisin AMP- muotoon.
Siis jos estetään PDE funktiota, säilyy cAMP ja cGMP signaali kauemman aikaa.
PDE perheessa on 1,2,3, 10, ja 11 jotka irrottavat fosfodiesterisiltaa molemmista sekä cAMP että cGMP molekyylistä, siis oikaisevat AMP:n
PDE 4, 7 ja 8 katkaisevat esterisillat cAMP:stä
PDE 5,6, ja 9 katkaisevat cGMP: pstä
Nämä lienevät kudostyypillisiä entsyymejä
Aivoissa lähinnä PDE1B ja PDE4 esiintyvät frontaalikorteksissa,
PDE4, jokin muu PDE? ja PDE10A striatumissa . käsitelty artikkelissa. edellä.
Tämä PDE entsyymien vaikuttama modulointi tapahtuu kortikostriaalisissa neuronipiireissä, joka näyttää olevan se ongelmakohta useissa neuropsykiatrisisisa ja neurologisissa tiloissa.
Muistiin alustavasti 21.8.2018 Tässä lähdeartikkelissa on paljon luettavaa vielä! Se on tältä vuodelta 2018.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0149763417306450?via%3Dihub
Tääsä huomaan että cAMP muuttuminen AMP muotoon tuottaa edelleen toisen vaikuttavan molekyylin.
Miksi sen syklinen muoto on olennaista ?
Syklinen muoto omaa geenisäätelyssä vaste-elementin.
https://image.slidesharecdn.com/slidesharesecondmessengersaj-140620103336-phpapp01/95/slideshare-second-messengers-aj-19-638.jpg?cb=1489738838
måndag 20 augusti 2018
Guanylyylisyklaasista 15 lähdettä, geenit
Huomaan että tämä cGMP muodostus on hyvin altis epätasapainolle ja guanylyylisyklaasialueella on kaikenaisia tauteja. En löytänyt tästä nyt erikseen NO-GC1 tai NO-GC2 nimisena neuronin transmityeritasapainoon vaikuttavia geenejä mainittuna juuri näillä nimillä, joten en tiedä mihin kromosomiin ne projisoituvat ja mihin tauteihin esim neuroendokrinologisiin ne assosioituisivat. Jätän tähän ja jos tulee vastaan, lisään tästä GLU-GABA- neuronaalisen vapautumisen tasapainon hienosäädöstä, niin laitan sitten myöhemmin. Sekin tasapaino ilmeisesti on mennyt ihmiskunnassa vinoon, siten että normaalitasapainoa ei enää saada takaisin ainakaan ilman strategioiden muuttamista. GLU-GABA tasapainoa voisi sanoa tavallaan "neuronin kävelytahdiksi" sikäli että kävellessä täytyy todella olla järjestys saman asian hyväksi, tietysti luonnossa kyllä voi mennä kuin tintti, mutta tässä vertauskuvallisesti: toinen jalka alkaa yhteen suuntaan ja automaattisesti toinen jatkaa saman suuntaan asian hyväksi" tämä on maksimaalisesti näkyvissä niissä häiriöissä, mitkä tulee motoriikassa PD-taudissa, mutta häiriö voi alkaa jo tästä GLU-GABA alkuvapautumisin minimaalisen aikaeron hienosäädön katoamisesta. Joka ainut tahdonalainen impulssi menee hierarkisen hienosäätöverkoston modulatioon.
Nimiä
Nimiä
CUCY1A1 = CUCY1A3 = CUCA3 Kr.4
Soluble guanylate cyclases are heterodimeric proteins that catalyze the
conversion of GTP to 3',5'-cyclic GMP and pyrophosphate. The protein
encoded by this gene is an alpha subunit of this complex and it
interacts with a beta subunit to form the guanylate cyclase enzyme,
which is activated by nitric oxide, NO. Several transcript variants encoding
a few different isoforms have been found for this gene. [provided by
RefSeq, Jan 2012]
CUCY1A2, Kr.11
Soluble guanylate cyclases are heterodimeric proteins that catalyze
the conversion of GTP to 3',5'-cyclic GMP and pyrophosphate. The protein
encoded by this gene is an alpha subunit of this complex and it
interacts with a beta subunit to form the guanylate cyclase enzyme,
which is activated by nitric oxide,NO. Two transcript variants encoding
different isoforms have been found for this gene. [provided by RefSeq,
Jan 2012]Expression Broad expression in endometrium (RPKM 8.8), placenta (RPKM 7.4) and 15 other tissues
GUCY1A4 =CUSY2D Kr.17, Retinal
This gene encodes a retina-specific guanylate cyclase, which is a member
of the membrane guanylyl cyclase family. Like other membrane guanylyl
cyclases, this enzyme has a hydrophobic amino-terminal signal sequence
followed by a large extracellular domain, a single membrane spanning
domain, a kinase homology domain, and a guanylyl cyclase catalytic
domain. In contrast to other membrane guanylyl cyclases, this enzyme is
not activated by natriuretic peptides. Mutations in this gene result in
Leber congenital amaurosis and cone-rod dystrophy-6 diseases.
NPR1 = CUCY2A , Kr.1
This gene encodes natriuretic peptide receptor B, one of two integral
membrane receptors for natriuretic peptides. Both NPR1 and NPR2 contain
five functional domains: an extracellular ligand-binding domain, a
single membrane-spanning region, and intracellularly a protein kinase
homology domain, a helical hinge region involved in oligomerization, and
a carboxyl-terminal guanylyl cyclase catalytic domain. The protein is
the primary receptor for C-type natriuretic peptide (CNP), which upon
ligand binding exhibits greatly increased guanylyl cyclase activity.
Mutations in this gene are the cause of acromesomelic dysplasia
Maroteaux type. [provided by RefSeq, Jul 2008]
NPR2= CUCY2B, Kr,.9
Guanylyl cyclases, catalyzing the production of cGMP from GTP, are
classified as soluble and membrane forms (Garbers and Lowe, 1994 [PubMed
7982997]). The membrane guanylyl cyclases, often termed guanylyl
cyclases A through F, form a family of cell-surface receptors with a
similar topographic structure: an extracellular ligand-binding domain, a
single membrane-spanning domain, and an intracellular region that
contains a protein kinase-like domain and a cyclase catalytic domain.
GC-A and GC-B function as receptors for natriuretic peptides; they are
also referred to as atrial natriuretic peptide receptor A (NPR1) and
type B (NPR2; MIM 108961). Also see NPR3 (MIM 108962), which encodes a
protein with only the ligand-binding transmembrane and 37-amino acid
cytoplasmic domains. NPR1 is a membrane-bound guanylate cyclase that
serves as the receptor for both atrial and brain natriuretic peptides
(ANP (MIM 108780) and BNP (MIM 600295), respectively).[supplied by OMIM,
May 2009]
GUCY2C Kr.12
Guanylate cyclase 2C
This observational study demonstrated the protein expression of GCC
across various gastrointestinal malignancies. In all cancer histotypes,
GCC protein localization was observed predominantly in the cytoplasm
compared to the membrane region of tumor cells. Consistent
immunohistochemistry detection of GCC protein expression in primary
colorectal cancers and in their matched liver metastases suggests that
the expression of GCC is maintained throughout the process of tumor
progression and formation of metastatic disease.
CUSY2F , Kr.X
The protein encoded by this gene is a guanylyl cyclase found
predominantly in photoreceptors in the retina. The encoded protein is
thought to be involved in resynthesis of cGMP after light activation of
the visual signal transduction cascade, allowing a return to the dark
state. This protein is a single-pass type I membrane protein. Defects in
this gene may be a cause of X-linked retinitis pigmentosa. [provided by
RefSeq, Dec 2008]
CUCA 1B =CUCA2 , Kr.6
Search results
Items: 15
- Showing Current items.
Name/Gene ID | Description | Location | Aliases | MIM |
---|---|---|---|---|
guanylate cyclase 2C [Homo sapiens (human)] | Chromosome 12, NC_000012.12 (14612632..14696625, complement) | DIAR6, GC-C, GUC2C, MECIL, MUCIL, STAR | 601330 | |
natriuretic peptide receptor 1 [Homo sapiens (human)] | Chromosome 1, NC_000001.11 (153678649..153693992) | ANPRA, ANPa, GUC2A, GUCY2A, NPRA | 108960 | |
guanylate cyclase 2D, retinal [Homo sapiens (human)] | Chromosome 17, NC_000017.11 (8002670..8020340) | CACD1, CORD5, CORD6, CYGD, GUC1A4, GUC2D, LCA, LCA1, RCD2, RETGC-1, ROS-GC1, ROSGC, retGC | 600179 | |
natriuretic peptide receptor 2 [Homo sapiens (human)] | Chromosome 9, NC_000009.12 (35782086..35809731) | AMDM, ANPRB, ANPb, ECDM, GUC2B, GUCY2B, NPRB, NPRBi, SNSK | 108961 | |
glucagon [Homo sapiens (human)] | Chromosome 2, NC_000002.12 (162142869..162152404, complement) | GLP-1, GLP1, GLP2, GRPP | 138030 | |
adenylate cyclase 5 [Homo sapiens (human)] | Chromosome 3, NC_000003.12 (123282296..123448988, complement) | AC5, FDFM | 600293 | |
guanylate cyclase 1 soluble subunit alpha 1 [Homo sapiens (human)] | Chromosome 4, NC_000004.12 (155666710..155737062) | GC-SA3, GUC1A3, GUCA3, GUCSA3, GUCY1A3, MYMY6 | 139396 | |
adenylate cyclase 1 [Homo sapiens (human)] | Chromosome 7, NC_000007.14 (45574140..45723116) | AC1, DFNB44 | 103072 | |
adenylate cyclase 6 [Homo sapiens (human)] | Chromosome 12, NC_000012.12 (48766191..48789096, complement) | AC6, LCCS8 | 600294 | |
adenylate cyclase 8 [Homo sapiens (human)] | Chromosome 8, NC_000008.11 (130780300..131041604, complement) | AC8, ADCY3, HBAC1 | 103070 | |
guanylate cyclase 2F, retinal [Homo sapiens (human)] | Chromosome X, NC_000023.11 (109372061..109482056, complement) | CYGF, GC-F, GUC2DL, GUC2F, RETGC-2, ROS-GC2 | 300041 | |
guanylate cyclase 1 soluble subunit alpha 2 [Homo sapiens (human)] | Chromosome 11, NC_000011.10 (106674012..107018445, complement) | GC-SA2, GUC1A2 | 601244 | |
adenylate cyclase 2 [Homo sapiens (human)] | Chromosome 5, NC_000005.10 (7396230..7830081) | AC2, HBAC2 | 103071 | |
adenylate cyclase 4 [Homo sapiens (human)] | Chromosome 14, NC_000014.9 (24318349..24335071, complement) | AC4 | 600292 | |
guanylate cyclase activator 1B [Homo sapiens (human)] | Chromosome 6, NC_000006.12 (42183284..42194956, complement) | GCAP2, GUCA2, RP48 | 602275 |
Suoliston guanylyylisyklaasi ja suoliston kansantaudit IBS, Chron
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28902124
Inflamm Bowel Dis. 2017 Oct;23(10):1752-1761. doi: 10.1097/MIB.0000000000001264.
Guanylate Cyclase C Activation Shapes the Intestinal Microbiota in Patients with Familial Diarrhea and Increased Susceptibility for Crohn's Disease.
Tronstad RR1, Kummen M, Holm K, von Volkmann HL, Anmarkrud JA, Høivik ML, Moum B, Gilja OH, Hausken T, Baines J, Karlsen TH, Fiskerstrand T, Hov JR.
Abstract
BACKGROUND:
With 25% prevalence of Crohn's disease, Familial GUCY2C diarrhea syndrome (FGDS) is a monogenic disorder potentially suited to study initiating factors in inflammatory bowel disease (IBD). We aimed to characterize the impact of an activating GUCY2C mutation on the gut microbiota in patients with FGDS controlling for Crohn's disease status and to determine whether changes share features with those observed in unrelated patients with IBD.METHODS:
Bacterial DNA from fecal samples collected from patients with FGDS (N = 20), healthy relatives (N = 11), unrelated healthy individuals (N = 263), and IBD controls (N = 46) was subjected to sequencing of the V3-V4 region of the 16S rRNA gene to determine gut microbiota composition. Food frequency questionnaires were obtained from patients with FGDS and their relatives.RESULTS:
Compared with healthy controls, FGDS displayed prominent changes in many microbial lineages including increase in Enterobacteriaceae, loss of Bifidobacterium and Faecalibacterium prausnitzii but an unchanged intraindividual (alpha) diversity. The depletion of F. prausnitzii is in line with what is typically observed in Crohn's disease. There was no significant difference in the dietary profile between the patients and related controls. The gut microbiota in related and unrelated healthy controls was also similar, suggesting that diet and familial factors do not explain the gut microbiota alterations in FGDS.CONCLUSIONS:
The findings support that the activating mutation in GUCY2C creates an intestinal environment with a major influence on the microbiota, which could contribute to the increased susceptibility to IBD in patients with FGDS.- PMID:
- 28902124
- DOI:
- 10.1097/MIB.0000000000001264
- [Indexed for MEDLINE]
Sydämen sähköinen toiminta, NO-GC1-cGMP -tie sydämen homeostaasi
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29269353
J Am Heart Assoc. 2017 Dec 21;6(12). pii: e006397. doi: 10.1161/JAHA.117.006397.
Newly Identified NO-Sensor Guanylyl Cyclase/Connexin 43 Association Is Involved in Cardiac Electrical Function.
Abstract
BACKGROUND:
Guanylyl cyclase, a heme-containing α1β1 heterodimer (GC1), produces cGMP in response to Nitric oxide (NO) stimulation. The NO-GC1-cGMP pathway negatively regulates cardiomyocyte contractility and protects against cardiac hypertrophy-related remodeling. We recently reported that the β1 subunit of GC1 is detected at the intercalated disc with connexin 43 (Cx43). Cx43 forms gap junctions (GJs) at the intercalated disc that are responsible for electrical propagation. We sought to determine whether there is a functional association between GC1 and Cx43 and its role in cardiac homeostasis.METHODS AND RESULTS:
GC1 and Cx43 immunostaining at the intercalated disc and coimmunoprecipitation from membrane fraction indicate that GC1 and Cx43 are associated. Mice lacking the α subunit of GC1 (GCα1 knockout mice) displayed a significant decrease in GJ function (dye-spread assay) and Cx43 membrane lateralization. In a cardiac-hypertrophic model, angiotensin II treatment disrupted the GC1-Cx43 association and induced significant Cx43 membrane lateralization, which was exacerbated in GCα1 knockout mice. Cx43 lateralization correlated with decreased Cx43-containing GJs at the intercalated disc, predictors of electrical dysfunction. Accordingly, an ECG revealed that angiotensin II-treated GCα1 knockout mice had impaired ventricular electrical propagation. The phosphorylation level of Cx43 at serine 365, a protein-kinase A upregulated site involved in trafficking/assembly of GJs, was decreased in these models.CONCLUSIONS:
GC1 modulates ventricular Cx43 location, hence GJ function, and partially protects from electrical dysfunction in an angiotensin II hypertrophy model. Disruption of the NO-cGMP pathway is associated with cardiac electrical disturbance and abnormal Cx43 phosphorylation. This previously unknown NO/Cx43 signaling could be a protective mechanism against stress-induced arrhythmia.
© 2017 The Authors. Published on behalf of the American Heart Association, Inc., by Wiley.
KEYWORDS:
Nitric oxide; arrhythmia; cGMP; cardiac function; cardiovascular disease; connexin 43; guanylyl cyclase- PMID:
- 29269353
- PMCID:
- PMC5778997
- DOI:
- 10.1161/JAHA.117.006397
Aivan uutta jatkoa näistä cGMP -muodostavista neuronaalisista balansoivista entsyymeistä (hiiren aivossa)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30087260
Suom. Huonontunut NO-cGMP-signalointi on liittynyt useisiin neurologisiin tauteihin. NO-sensitiiviset guanylyylisyklaasit (NO-GC) , joista kaksi isoformia tunnetaan, edustavat lupaava lääkekohdetta aivojen cGMP-pitoisuuden kohottamiseksi.
On jo löydetty joitain pieniä lääkkeen kaltaisia molekyylejä, jotka vaikuttavat synergistisesti NO:n kanssa stimuloiden NO-GC entsyymiaktiivisututa. Kuitenkaan näiden stimulaatorien aivovaikutuksia ei vielä oiken ymmärretä ja tämä artikkeli kertoo yksityiskohtaisista tutkimuksista hiirellä ja johtopäätös on: On tullut selväksi jo, että NO-GC- entsyymistimulaattorit voivat lisätä cGMP-signalointia neuronissa ja niitä pitäisi kehittää edelleen neurologisten tautien hoitoon.
Suom. Huonontunut NO-cGMP-signalointi on liittynyt useisiin neurologisiin tauteihin. NO-sensitiiviset guanylyylisyklaasit (NO-GC) , joista kaksi isoformia tunnetaan, edustavat lupaava lääkekohdetta aivojen cGMP-pitoisuuden kohottamiseksi.
On jo löydetty joitain pieniä lääkkeen kaltaisia molekyylejä, jotka vaikuttavat synergistisesti NO:n kanssa stimuloiden NO-GC entsyymiaktiivisututa. Kuitenkaan näiden stimulaatorien aivovaikutuksia ei vielä oiken ymmärretä ja tämä artikkeli kertoo yksityiskohtaisista tutkimuksista hiirellä ja johtopäätös on: On tullut selväksi jo, että NO-GC- entsyymistimulaattorit voivat lisätä cGMP-signalointia neuronissa ja niitä pitäisi kehittää edelleen neurologisten tautien hoitoon.
Int J Mol Sci. 2018 Aug 7;19(8). pii: E2313. doi: 10.3390/ijms19082313.
cGMP
Imaging in Brain Slices Reveals Brain Region-Specific Activity of
NO-Sensitive Guanylyl Cyclases (NO-GCs) and NO-GC Stimulators.Abstract
Impaired
NO-cGMP signaling has been linked to several neurological disorders.
NO-sensitive guanylyl cyclase (NO-GC), of which two isoforms-NO-GC1
and NO-GC2-are known, represents a promising drug target to increase
cGMP in the brain. Drug-like small molecules have been discovered that
work synergistically with NO to stimulate NO-GC activity. However, the
effects of NO-GC stimulators in the brain are not well understood.
In the present study, we used Förster/fluorescence resonance energy transfer (FRET)-based real-time imaging of cGMP in acute brain slices and primary neurons of cGMP sensor mice to comparatively assess the activity of two structurally different NO-GC stimulators, IWP-051 and BAY 41-2272, in the cerebellum, striatum and hippocampus. BAY 41-2272 potentiated an elevation of cGMP induced by the NO donor DEA/NO in all tested brain regions. Interestingly, IWP-051 potentiated DEA/NO-induced cGMP increases in the cerebellum and striatum, but not in the hippocampal CA1 area or primary hippocampal neurons. The brain-region-selective activity of IWP-051 suggested that it might act in a NO-GC isoform-selective manner.
Results of mRNA in situ hybridization indicated that the cerebellum and striatum express NO-GC1 and NO-GC2, while the hippocampal CA1 area expresses mainly NO-GC2.
IWP-051-potentiated DEA/NO-induced cGMP signals in the striatum of NO-GC2 knockout mice but was ineffective in the striatum of NO-GC1 knockout mice. These results indicate that IWP-051 preferentially stimulates NO-GC1 signaling in brain slices.
Interestingly, no evidence for an isoform-specific effect of IWP-051 was observed when the cGMP-forming activity of whole brain homogenates was measured. This apparent discrepancy suggests that the method and conditions of cGMP measurement can influence results with NO-GC stimulators. Nevertheless, it is clear that NO-GC stimulators enhance cGMP signaling in the brain and should be further developed for the treatment of neurological diseases.
In the present study, we used Förster/fluorescence resonance energy transfer (FRET)-based real-time imaging of cGMP in acute brain slices and primary neurons of cGMP sensor mice to comparatively assess the activity of two structurally different NO-GC stimulators, IWP-051 and BAY 41-2272, in the cerebellum, striatum and hippocampus. BAY 41-2272 potentiated an elevation of cGMP induced by the NO donor DEA/NO in all tested brain regions. Interestingly, IWP-051 potentiated DEA/NO-induced cGMP increases in the cerebellum and striatum, but not in the hippocampal CA1 area or primary hippocampal neurons. The brain-region-selective activity of IWP-051 suggested that it might act in a NO-GC isoform-selective manner.
Results of mRNA in situ hybridization indicated that the cerebellum and striatum express NO-GC1 and NO-GC2, while the hippocampal CA1 area expresses mainly NO-GC2.
IWP-051-potentiated DEA/NO-induced cGMP signals in the striatum of NO-GC2 knockout mice but was ineffective in the striatum of NO-GC1 knockout mice. These results indicate that IWP-051 preferentially stimulates NO-GC1 signaling in brain slices.
Interestingly, no evidence for an isoform-specific effect of IWP-051 was observed when the cGMP-forming activity of whole brain homogenates was measured. This apparent discrepancy suggests that the method and conditions of cGMP measurement can influence results with NO-GC stimulators. Nevertheless, it is clear that NO-GC stimulators enhance cGMP signaling in the brain and should be further developed for the treatment of neurological diseases.
KEYWORDS:
Cyclic GMP; FRET imaging; NO-GC stimulators; Purkinje cells; cerebellar granule cells; guanylyl cyclase; hippocampal neurons; nitric oxide; striatum; transgenic mice- PMID:
- 30087260
- DOI:
- 10.3390/ijms19082313
Neuronin GLU ja GABA tasapainon hienosäädöstä cGMP:n avulla
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28782641
Tässä on hypoglutamaattiteoriasta myös, mutta tässä nähdään neuronaalisen glutamaatin vähäisen pitoisuuden taustasyyksi toisen excitatorisen aminohapon entsyymin DDO stimuloivan vaikutuksen puute glutamaatin muodostukseen ja tästä teoria saa laajentumista .
Tässä on hypoglutamaattiteoriasta myös, mutta tässä nähdään neuronaalisen glutamaatin vähäisen pitoisuuden taustasyyksi toisen excitatorisen aminohapon entsyymin DDO stimuloivan vaikutuksen puute glutamaatin muodostukseen ja tästä teoria saa laajentumista .
Sci Rep. 2017; 7: 46288.
Published online 2017 Apr 10. doi: 10.1038/srep46288
PMCID: PMC5385520
PMID: 28393897
Olanzapine,
but not clozapine, increases glutamate release in the prefrontal cortex
of freely moving mice by inhibiting D-aspartate oxidase activitySilvia Sacchi,1,2,* Vito De Novellis et al.
Kaksi guanyylisyklaasia osallistuu NO (typpioksidin) -vaikutusten johtamiseen synaptisessa transmissiossa hippokampialueessa. Entsyymit ovat NO-GC1 ja NOGC2. Tutkijat halusivat selvittää entsyymi- isoformien osuuden muissa aivoalueissa. He käyttivät ensinmainitun entsyymin suhteen poistogeenista hiirtä ja analysoivat sitten somatosensorisesta kuorikerroksesta GLU-ergisen ja GABA-ergisen hermovälityksen kerroksen -II/III pyramidaalisista neuroneista. Poistogeenisellä hiirellä, jolta ensimmäinen entsyymi (NO-GC1) puuttui, ilmeni alentuneita excitatorisia ja inhibitorisia postsynaptisia miniatyyrivirtauksia, kohonnutta paired-pulse tahtia ja alentunutta input-output- käyrää herätesignaaleista- mikä viittaa siihen, että sekä GLU että GABA-vapautumiset olivat alentuneet tässä poistogeenisessa hiiressä. Nämä funktioanaliset muutokset poistogeenisessä hiiressä johtuivat syklisen GMP:n puutteesta, koska sen analogilla saatettiin palauttaa aminohappojen vapautumiset ennalleen kuten wt-hiiressä.
Etsittäessä cGMP kohteita normaalihiirella(wt) kaksi HCN-kanavan blokkaria vähensi glutamaatin vaaputumsita samalle tasolle kuin mainitussa poistogeenisessa tapauksessa . Tämä viittaisi näiden HNC-kanavien olevan mahdollisia presynaoptisesti mudosotuneen cGMP:n effektoreita , jotka lisäävät glutamaatin vaaputumisen mahdollisuutta. HCN kanavat ovat hyperpolarisaation aktivoimia syklisten nukleotidiensäätelemiä kanavia.
Entä sitten jos blokeerattiin postsynaptinen GLU -reseptori NMDA? Siinä tapauksessa NMDA-reseptorista riippuvainen NO-signaali näytti linkkiytyvän NO-GC1 -entsyymin vaikuttamaan presynaptisen GABA:n vapautumiseen. On huomattava, että tasapaino GLU-ergisten ja GABA-ergisten input-(sisään)syöttöjen kesken yksittäisissä synapseissa pysyi muuttumattomana poistogeenisessa hiiressä. Yhteenvetona tulokset viittaavat siihen, että presynaptisen entsyymin NO-GC1 generoima syklinen GMP ( cGMP) omaa tehtävän hienosäätää inhibitoriset ja excitatoriset input (sisään)syötöt somatosensorisen harmaan aivokuoren yksittäisissä synapseissa.
Abstract
In hippocampus, two
guanylyl cyclases (NO-GC1 and NO-GC2) are involved in the transduction
of the effects of nitric oxide (NO) on synaptic transmission. However,
the respective roles of the NO-GC isoforms on synaptic transmission are
less clear in other regions of the brain. In the present study, we used
knock-out mice deficient for the NO-GC1 isoform (NO-GC1 KO) to analyze
its role in the glutamatergic and GABAergic neurotransmission at pyramidal neurons in layers II/III of somatosensory cortex.
NO-GC1 KO slices revealed reduced frequencies of miniature excitatory-
and inhibitory-postsynaptic currents, increased paired-pulse ratios and
decreased input-output curves of evoked signals, which indicated the
reduction of glutamate and GABA release in NO-GC1 KO mice. The
functional changes in NO-GC1 KO mice were caused by the lack of cGMP as
they were rescued to WT-like levels by the cGMP analog, 8-Br-PET-cGMP
and conversely, mimicked by the NO-GC inhibitor, ODQ, in WT slices.
In search of a cGMP target, two blockers of hyperpolarization-activated cyclic nucleotide-gated (HCN) channels (ZD7288 and DK-AH269) reduced glutamate release in WT to the level of NO-GC1 KO mice suggesting HCN channels as possible effectors for presynaptic cGMP enhancing the glutamate release probability.
By blocking postsynaptic NMDA receptors, the NMDA receptor-dependent NO signal was shown to be linked to the effect of NO-GC1 on presynaptic GABA release. Of note, the balance between glutamatergic and GABAergic inputs at individual synapses remained unaltered in the NO-GC1 KO mice. In sum, our results indicate a role for cGMP generated by presynaptic localized NO-GC1 to adjust inhibitory and excitatory inputs at individual synapses in the somatosensory cortex.
In search of a cGMP target, two blockers of hyperpolarization-activated cyclic nucleotide-gated (HCN) channels (ZD7288 and DK-AH269) reduced glutamate release in WT to the level of NO-GC1 KO mice suggesting HCN channels as possible effectors for presynaptic cGMP enhancing the glutamate release probability.
By blocking postsynaptic NMDA receptors, the NMDA receptor-dependent NO signal was shown to be linked to the effect of NO-GC1 on presynaptic GABA release. Of note, the balance between glutamatergic and GABAergic inputs at individual synapses remained unaltered in the NO-GC1 KO mice. In sum, our results indicate a role for cGMP generated by presynaptic localized NO-GC1 to adjust inhibitory and excitatory inputs at individual synapses in the somatosensory cortex.
KEYWORDS:
GABA; NO-GC1; cGMP; glutamate; somatosensory cortex
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)