Leta i den här bloggen

torsdag 14 september 2017

Tiamiinia, B1 vitamiinia tarvitsee keho muuallakin kuin aivoissa

Löytyy artikkeli, jossa haimasta selvitetään tiamiinin aineenvaihduntaa ( ja tupakansavun vaikutusta )

Koska  haimasolut  eivät  pysty  syntetisoimaan B1 vitamiinia, niin  keho ottaa sitä ravinnosta, jos sitä on.  Kasvisperäistä on tiamiini  (T) ja animaalista on tiamiinipyrofosfaatti (TPP)  eli tiamiinidifosfaatti (TDP). Kun  tiamiini on verestä  päässyt solun mikromiljööseen, se siirtyy kuljettajaproteiinien (THTR) avulla solukalvon  sisäpuolelle  ja  sytoplasmassa  se muuttuu  "animaaliseksi" eli TDP-muotoon. Sitten haimansolussa siirtyy 90% tästä tiamiinista  mitokondrian puolelle ja vain 10% avustaa sytosolisia entsymaattisia reaktioita.
 Mitokondrian sisäkalvossa on kuljettajaproteiini (MTPPT) , jonka kautta TPP pääsee mitokondrioon siellä tapahtuvia entsymaattisia  reaktioita avustamaan.

Plasmakalvon läpi tiamiinia haimasolun  sytoplasmaan siirtävät proteiinit ovat geenituotteita.THTR-1 ja THTR-1. Geenit ovat SLC19A2 ja SLC19A3.

Sytoplasmassa muodostuu TPP. Sitä  ei muodostu mitokondriassa.

Sitten geenituote MTPPT siirtää  TPP:n mitokondrian puolelle.
Tämä geeni on SLC25A19.

Tupakka ja alkoholi haittaavat   tiamiinin suorittamia  funktiota  Haitta tapahtuu ilmeisesti mm.  siten että nuo kehotoksiset tekijät säätävät  geenitasolla  tuoteproteiineja ja täten vaikeuttavat B1-vitamiinin kofaktorikykyjä.

Mutta ilmeisesti tämä on vain palautuvaa  rajoittamista eikä täydellistä, irreversibeliä blokeeraamista, joten   vähentämällä  näitä toksisia tekijöitä voidaan avustaa tiamiinifunktiota;  samalla   ruoassa  on oltava pieni määrä tiamiinilajeja,  koska keho ei sitä tee ja se katoaa kuitenkin kehosta muutamien päivien päästä, joten  päivittäin saatu pieni määriä ruoan B1-vitamiinia korvaa vakiomenetyksiä.

(Sen sijaan  viimeksimainitun  SLC25A19 geenin mutaatio  aiheuttaa niin vaikeaa tautia kuin AMISH-tyyppinen letaali mikrokefalia.  Tuo synnynnäinen perinnöllinen mikrokefalia on hyvin harvinainen). .

Tupakansavun aiheuttamista  vaikutuksista on laajempi selostus artikkelissa:
 
Am J Physiol Gastrointest Liver Physiol. 2016 May 15; 310(10): G874–G883.
Published online 2016 Mar 17. doi:  10.1152/ajpgi.00461.2015
PMCID: PMC4888549
Inhibition of pancreatic acinar mitochondrial thiamin pyrophosphate (MTPP) uptake by the cigarette smoke component 4-(methylnitrosamino)-1-(3-pyridyl)-1-butanone
This article has been cited by other articles in PMC.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar