Leta i den här bloggen

måndag 19 juni 2017

Uudempi synapsiteoria kiinnittää huomiota neuronin energiatilaan

 Tässä tripartite  synapse -theory - käsityksessä kiinnitetään huomiota astrosyytin tärkeyteen,  toksisen glutamaatin poistamiseen synapsivälistä, glutamaatin metaboliaan ja uuden  glutamiinin syntetisoimiseen ja sen shunttaamiseen takaisin neuronille.

Nimittäin endogeeninen glutamiini voi pilkkoutuessaan yhdestä  aminoryhmästään  antaa  tätä ilmaisenergiaa, Siinä  ei vaadi mitään lisäjärjestelmää  neuronin puoella tämän minienergian  saamiseksi, koska se on astrosyytin  lähettämä valmis  energiamuoto.

Osa valmiita neurotransmitereista  varastoidaan rakkuloihin neuronipäätteissä. Osa otetaan talteen sallisinaan Astrosyyttiin. 
 Glu tai Gaba molekyylistä  jäävä jäten , sen oltua  neurotransmitterina ja jouduttua neuronien välitilaan,  rakennetaan sitruunahapposyklin  meripihkaportin avulla takaisin glutamiinimuotoon.
Myös GABA valmistuu  GLN molekyylistä, ei vain GLU , sitten neuronin puolella riippuen siitä onko glu-erginen vai gaba-erginen neuroni kyseessä.
 Astrosyytti vain pystyy tekemään GLN muotoa.
 Tämä sykli on tietysti monessa kohtaa vaurioaltis, joten   jostain kohdasta sykliä voi löytää sen pisteen, missä  tämän endogeenisen neuronienergian saaminen on katkennut  AD-taudissa.

  Asiaa tosiaankaan ei auta "glutamiinihapon syöminen" - päinvastoin liika suuri  GLU-GLN- ketjun rasitus  ravinnosta  aiheuttaa endogeenisen glutamiinin synteesin  mahdollista  vähentymistä.

  On kuitenkin  jokin  raja, jossa on hyötyä ravinnossa  tulevista  GLU-GLN aminohapporakenteiden molekyylikoosta. Äär tapauksissa esim kroonsien alkoholismin epilepsiaherkässä muodossa  annetaan glutamiinia   vieroitusaikana,  koska silloin  kohtausherkkyys alenee.  Ilmeisesti GABA- molekyylin  ( 4  hiilinen  aminovoihappo) endogeeni synteesi hieman helpottuu. kun tätä  5 hiilen aminohappokokoa  saa ruoassa runsaasti.

Tämä sykli on vitaali. Ilman sitä ei ihminen ylipäätänä ole olemassa.

Jos aikoo etsiä syitä AD- tautiin tästä  fundamentaalista syklistä, on aloitettava aivan  sitruunahappokierron tarkastelemisesta  aivokudoksessa näissä soluissa.  Siinähän on sitten mukana koko repertuaari kaikenlaista mineraalia ja vitamiinia ym  entsyymejä ja geenisäätymiä.  . Sokerin aineenvaihdunnan on tosiaan toimittava asianmukaisesti ja on muistettava, että joka ainoa rasvaperäinen AcetylCoA  voi " palaa"  sitraanihapposyklissä hiilidioksidiksi (CO2 x 2)  vain "hiilihydraatin  liekillä"-  siitä ei tule  glutamiinihapon osia, vaan ne osat tulevat hiilihydraattien puolelta aineenvaihdunnan molekyyleistä  OA-regeneraation toimeissa  myös hyvin.

Ja kumma asia on että ajattelun  tahto tahdonvoima,  sysää  eteenpäin  aivojen endogeenisa glutaminergista  impulssivirtausta ja muu on sekundääristä tapahtumaketjua  Jos ei aktiivisti ajattele, tahdo eikä tee mitään- mitä  näille jatkuvasti kuitenkin syntetisoituville  proteiineille tapahtuu-  ne ovat toksisiakin jos jäävät  soluvälitilaan.- ehkä ne  altistuvat  etsimään joitan akgrekaattimuotoja.

Ei ole haitaksi selvitettäessä tallaisia asioita,  katsoa myös glutamiinin rajoituksen  merkitystä dieetissä. Onhan mm keliakian gluteeniton dieetti myös eräänlainen glutamiinikuoppa dieetissä. ja siitä on hyötyä eräissä neurodegeneratiivisissa taudeissa. vaikka aivojen suhteen ehkä  euglykemia ja tahdonalainen  elämä  on olennaisin asia.  Jos on paksota oltava paikoillaan, kannatta  ajatella  ravinnon molekyylistä kokoomusta tarkasti. että se on optimaali. (Luonnolliesti tätä ei tiedetä nykyään)
Voi käsittää että  Professori kasanen aikanaan sanoi uremiapotilaille että "perunaa ja olutta voi käyttää koko vuoden ja tulla toimeen". 


https://www.siliconrepublic.com/innovation/alzheimers-research-tssg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar