Leta i den här bloggen

torsdag 1 mars 2012

Aivot kaipaavat energia- ja proteiinipitoista ravintoa

julkaistu 01.03.2012/Uutispalvelu Duodecim

Laitoshoidossa olevia vanhuksia ja etenkin dementikkoja lääkitään usein psykoosilääkkeillä. Niiden käyttöä tulisi kuitenkin välttää monestakin syystä. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan ainakin osaan psykoosilääkkeistä liittyy jopa suurentunut kuolemanriski.

British Medical Journalissa julkaistut tulokset viittaavat ainakin haloperidolin vaarallisuuteen. Verrattuna toiseen yleiseen psykoosilääkkeeseen, risperidoniin, haloperidolia käyttävien riski kuolla seurannan aikana oli selvästi suurempi. Ketiapiinia käyttävien kuolleisuus oli puolestaan vähäisempää. Riskit olivat suurimmillaan pian lääkitysten aloittamisen jälkeen ja yleensä myös suuremmilla annoksilla.

Tutkijat pitävät tuloksiaan huolestuttavina, mutta muistuttavat, että psykoosilääkkeiden lisäksi moni muu seikka on voinut vaikuttaa havaintoihin. Samansuuntaisia tuloksia on tosin saatu aiemminkin, joten tutkijat suosittavat lääkäreitä välttämään vanhusten psykoosilääkityksiä, jos suinkin mahdollista, ja etenkin välttämään haloperidolin määräämistä.

Suomessa vanhusten psykoosilääkitykset ovat hyvin yleisiä ja yleisempiä kuin esimerkiksi Ruotsissa, Tanskassa tai Yhdysvalloissa. Lääkkeitä käytetään monesta syystä, muun muassa harhaisten ja aggressiivisten dementikkojen hillitsemiseen. Kuitenkin raja asianmukaisen lääkitsemisen ja kemiallisen rajoittamisen välillä, jonka yksinomainen tarkoitus on rajoittaa potilaan käytöstä ja helpottaa henkilökunnan työtä, on häilyvä.

Tutkimuksessa seurattiin 75 000 hiljattain psykoosilääkityksen aloittanutta yli 65-vuotiasta, jotka asuivat hoitokodeissa vuosina 2001–2005.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2012;344:e977)
http://www.bmj.com/content/344/bmj.e977

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar