Leta i den här bloggen

fredag 2 september 2011

Eräs banaali ongelma histaminergisessä neuronijärjestelmässä

Histidiinin saanti riippuu ravinnosta. Histidiinin tulee kulkeutua veriaivonesteen läpi ehjänä hypothalamiseen neuroniinsa asti muuttumatta ennenaikaisesti miksikään biogeeniksi aminiksi.
Sitten tulee olla neuronissa täsmällisesti dekarboksyloivaa entsyymiä, joka tekee neuronin omaa histamiinia.

Tällä neuronaalisessa histamiinilla on oma metabolinen telenkefalon-alueella esiintyvä aineenvaihduntatuote tele-methylhistamiini.Tämä hypothalaminen ( tuberomamillaarinen) neuroniryhmä on aika pieni, mutta siitä ulottuu aksoneita kautta aivoston ja ne sykäyttävät spontaania imulssivirtaa ( spontaneous firing), mikä vastaa aivojen vireystilasta, mitä moduloi muut spesifiset hermonvälittäjäaineet tämän perusjärjestelmän avulla. Yleensä sanotaan että alkuainetta aminohappoa histidiiniä saadaan kyllä tavallisessa ravinnossa normaaleja määriä, mutta eräissä kriittisissä tiloissa ( kuten uremiassa) histidiini muuttuu essentielliksi ja sen osuus tulee erikseen tarkentaa. Mutta saattaa olla että myös dietäärisissä virheissä se on jo yksilölle essentielli aminohappo. Lisäksi sen pysyvyys on riippuvainen antioksidatiivisesta tilasta kehossa.

Kuten tiedetään moni vahinkotekijä vapauttaa runsaasti histamiinia erilaisista kertymäpaikoistaan ihossa, veressä ja muualla kehossa, näistä tekijöistäradioaktiivinen säteily lienee vahvin: Radiation sickenss on lähinnä kehon histamiinin vapautumisesta tapahtuvaa seuraamusta. Mitä tällainen tulviva neuronin ulkoinen histamiini sitten vaikuttaa tähän histaminergiseen tiukasti designattuun järjestelmään, varsinkin jos veriaivoeste (BBB) myös huonenee?

Tiedetään että moni psyykkeä rauhoittava lääke on vahva antihistamiini.
Voi sanoa että tässä olisi tarvetta tehdä karttapiirros.

Mutta tavallinen meikäläinen voi ainakin katsoa että syö sen verran hyvää proteiinia, mikä tarjoaa ehjiä histidiiniaminohappomolekyylejä päivittäin siihen aivojen tarvitsemaan aminohappojen sisäänvirtaukseen.

Requirement for histidine: It has been established that short-term nitrogen balance studies are not useful in assessing daily histidine needs (10, 11). The daily requirement estimates of 8 to 12 mg/kg are based on results obtained from labeled iron uptake into red cells and the data have not been published in detail. The true histidine requirement would appear to consist of maintaining not only body protein but also carnosine stores. The response curve of plasma histidine to dietary histidine did not demonstrate a consistent breakpoint that could be useful in indicating the histidine requirement (21). However both postabsorptive plasma histidine and urinary histidine levels are correlated with dietary histidine intake (21) and it would appear that these parameters might ultimately prove useful in evaluating histidine requirements.
http://www.fao.org/docrep/MEETING/004/M2772E/M2772E00.HTM

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar