Leta i den här bloggen

torsdag 22 februari 2018

Mikrogliasoluista

Mikrogliat

MIKROGLIAT OVAT PÄTEVIA IMMUUNISOLUJA KESKUSHERMOSTON ALUEELLA. Mikrogliat muodostavat aivojen immuunijärjestelmän, joka aktivoituu erilaisista aivovammoista ja sairauksista. Mikrogliasoluja on noin 10 % kaikista aivojen GLIA-soluista. Mikrogliasolut ovat myelomonosyyttistä alkuperää ja jo varhaisen alkiokehityksen aikana ilmenee aivoissa mikrogliasolujen edeltäjäsoluja.
Kypsässä keskushermostossa (CNS) ilmenee mikrogliasoluja kolmessa erilaisessa tilassa:
1. LEPÄÄVIÄ mikrogliasoluja
3. FAGOSYYTTISIÄ mikrogliasoluja.

Normaalissa aivossa MIKROGLIA- soluja esiintyy LEPOTILASSA ja niille on tyypillistä pieni sooma ja lukuisat ohuet ja hyvin haaroittuneet ulokkeet ja sen takia niitä kutsutaan ”ramified”- haaroittuneiksi. ( Haara on latinaksi: ramus, rami)

MIKROGLIA-soluja on aivojen kaikissa osissa. Tiheimmillään niitä esiintyy hippokampissa (hippocampus), olfaktorisen (hajuaistin) pääteaivon (telencephalon) alueella, tyviganglioissa (basaaliganglioissa) ja substantia nigra-aineksessa ( se on tummapigmenttinen aivoalue).
Jokainen yksittäinen MIKROGLIA-solu vastaa selvästi määritetystä territoriosta, joka on noin 50 000 kuutiomikrometriä tilavuudeltaan. Lepäävien MIKROGLIA-solujen ulokkeet eivät koskaan tee kontaktia keskenään. On myös selvä morfologinen ero harmaan ja valkoisen aineen microgliasolujen välillä. Harmaan aineen mikrogliasolut ulottavat ulokkeensa joka suuntaan, kun taas valkoisessa aineessa ne sijaitsevat tavallisesti aksonikimppujen suhteen kohtisuoraan.

MIKROGLIA-soluilla on varusteinaan lukuisia reseptoreita ja immuunimolekyylien tunnistuskohtia, mitkä tekevät ne keskushermostokudoksen tilan täydellisiksi sensoreiksi: aivon vaurioituminen tunnistuu niiden avulla välittömästi ja siitä alkaa MIKROGLIA-solujen aktivoitumisprosessi. Siinä prosessissa lepäävät mikrogliat siirtyvät aktivoituun tai REAKTIIVISEEN tilaan. Osa näistä aktivoituneista soluista jatkaa edelleen muutumistaan FAGOSYYTEIKSI asti.

Sekä REAKTIIVISET MIKROGLIAT että FAGOSYYTTISET MIKROGLIAT muodostavat aktiivin aivoja puolustavan immuunijärjestelmän.

LÄHDE: Alexei Verkhratsky et Arthur Butt. Glial neurobiology. A textbook(2007). Microglia. p. 28.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar