Leta i den här bloggen

onsdag 21 februari 2018

GLIASOLUISTA.Astrogliat eli tähtisolut, monipuoliset neuronin auttajasolut

Näitä astrogliasoluja on erotettu monia erilaisia, ksoika  aivojen eri osissa niillä on  erilaisia vaatimuksia, että ne voisivat vastata neuronien tarpeisiin. neuronien tehtävä on huippuerikoistunut ja sillä ei ole  mahdollisuuksia suojella itseään ja astrogliaa toimii sen  Guardian  Angel-  tapaisesti ylipäätänsä hyvin monipuolisesti  joka puolella.  Hyväkään neuroni ei suorita yhtään mitään ilman astroglioja. ja muita  gliasoluja.  Jopa tämän uuden positiivisimman  teorian mukaan, neuronien katotilanne aiheuttaa astrogliasta käsin neuroniksi  valiutumista.

Luettelen  kirjan  järjestyksen mukaan astrogliat:

1. Protoplasmiset astrosyytit (protoplasmic astrocyte) . Näitä on harmaassa aivoaineessa . Niissä on runaasti hienoj hlokkeita , keskimäärin 50 um pituisia. ne ovat erittäin  erikoistuneita ja monimutkaisia. Astrosyytin  ulokkeet ottavat kontaktia verisuoniin muodostaen perivaskulaarisia  päätejalkoja ja muodostavat myös moninaisia kontakteja neuroneihin.  Jotkut protoplasmiset astrosyytit  lähettävät ulokkeitaan myös pia mater-kalvon (pehmeän aivokalvon) pinnalle ja siellä ne muodostavat  pia mater- kalvon alaisia päätejalkoja.  Protoplasmisten  astrosyyttien tiheys aivokuorella vaihtelee 10 000 ja 30 000 kpl/ kuutio mm:ssä  välillä. niiden ulokkeitten muodostama pinta-ala saavuttanee  kooltaan 80 000 neliömikrometriä ja ne kattavat käytännöllisesti katsoen kaeikin neuronaalisen kalvon  siellä, minne ne vain voivat ulottua.

2. Fibroosit eli säikeiset astrosyytit (fibrous astrocyte)  ilmenevät valkoisessa aivoaineessa.  Niiden ulokkeet ovat pitkiä, jopa 300 mikrometriin asti, toisaalta ne eivät ole rakenteeltaan niin erityisen  monimutkaisia kuin protoplasmisten astrosyyttien ulokkeet. Säikeisten astrosyyttien ulokkeet  muodostavat  useita perivaskulaarisia (verisuonia ympäröiviä)  tai pia mater-kalvon  alaisia päätejalkoja. . Säikeiset astrosyytit  lähettävät myös lukuisia ulokkeitaan ( perinodaalisia ulokkeita)  tekemään kontaktia Ranvierin noduksiin (solmukkeisiin) niihin kohtiin , joissa tapahtuu aktiopotentiaalin propagoituminen, eteneminen,  myelinoidussa axonissa -(nim. aktiopotenitaalit etenevät  ns. saltatorisesti näissä myelinisoiduissa  hermoissa. ikäänkuin  hyppien nopeasti eteenpäin). Säikeisten astrosyyttien tiheys  on 200 000 solua  kutiomillimetrissä.

3. Verkkokalvon eli retinan erikoistuneet (radiaaliset)  gliasolut, Müllerin solut, tekevät  laajoja kontakteja  verkkokalvon neuroneihin.  Suurimmalla osalla Müllerin gliasoluista on tyypillinen morfologiansa, pitkiä ulokkeita, jotka myötäilevät  sauvojen ja tappien rivejä. Tietyssä verkkokalvokohdassa , esim siinä kohdassa,  missä näköhermo (nervus opticus) tulee verkkokalvoon, Müllerin solut muistuttavat protoplasmisia astrosyyttejä. Ihmisen verkkokalvossa Müllerin gliasoluja on 20% koko solu- tilavuudesta. Müllerin solujen tiheys  verkkokalvon pinta-alueella on lähemmä 25 000 solua neliömillimetrillä. Jokainen Müllerin solu muodostaa kontakteja  selvästi määritettävissä oleviin neuroniryhmiin järjestäytyneenä  pylväsmäisesti siten, että yksittäinen Müllerin solu tukee noin 16 neuronia ihmisen verkkokalvossa, mutta jyrsijälajeilla   jopa kolmekymmentä neuronia.

4. Pikkuaivoilla on erikoistuneita radiaalisia gliasoluja (radial glial)  ja niitä sanotaan Bergmannin glia-soluiksi. Niiteen solusooma on sutheellisen pieni( noin 15 um halkaisijaltaan) ja  niistä lähtee 3-6 uloketta   purkinjen solukerroksen tasosta   pia mater kalvoon päin.  Tavallisti  usea bergmannin gliasolu  ympäröi Purkinjen neuronia ja niiden jatkeet muodostavat tunnelin  Purkinjen neuronien  puumaisesti haaroittuneitten  dendriittien ympärille.  Bergmannin gliasolujen ulokkeet ovat äärimmäisen monia yksityiskohtia sisältäviä ja ne muodostavat  hyvin läheisiä kontakteja  synapseihin  paralleelisäikeillään  Purkinjen neuronin dendriittiin.  Jokainen Bergmannin gliasolu  antaa katetta jopa 8000:lle  sellaiselle  synapsille.

5. Purjemaisia astrosyyttejä (velum = purje) (velate astrocytes)  on myös pikkuaivoissa ja ne   muodostavat jyväisten neuronien ympärille tuppea.  Jokainen purjeastrosyytti  kietoo sisäänsä yhden yksittäisen jyväisneuronin.  Samantyyppisiä astrosyyttejä on myös  bulbus olfactorius-alueessa (  hajuhermon alueella) .

6. Interlaminaarisia astrosyyttejä  (interlaminar astrocytes) tavataan  harmaassa aivokuoressa ihmisellä ja  korkeimmilla  kädellisillä. Lamina tarkoittaa kerrosta-   nimittäin harmaa aivokuori on havaittu kerrokselliseksi rakenteeltaan. .  Interlaminaarinen tarkoittaa kerrosten välistä tilaa.  Näitten interlaminaaristen astrosyyttien  erityinen piirre on niiden  hyvin pitkä yksittäinen uloke, jopa 1 mm:iin asti pituutta. Se lähtee  solusoomasta, joka on  supragranulaarisessa kerroksessa ja ulottuu kortikaaliseen IV kerrokseen.  Näiden solujen spesifistä funktiota ei tunneta, vaikkakin ne saattavat  osallistua läpi kerrosten ulottuvien kortikaalisten modulien hahmottamiseen.

7. Tanosyytit ( tancytes) ovat erikoistuneita astrosyyttejä, joita havaitaan  periventrikulaarisissa elimissä. ( Ventriculus on kammio, tässä tarkoittaa aivokammiota, siis aivokammion ympärillä, periferiassa,  oleva = periventrikulaarinen). Eliminä tässä tarkoitetaan aivolisäketta hypofyysiä ja  selkäytimen raffe-osaa. ( Tästä myöhmmin erikseen: nucleus raphe)
 Tanosyytit muodostavat  BBB integriteettiä, Blood Brain Barrier,  veri-aivo-estettä siten, että ne tekevät tiukkoja  liittymiä kapillaareihin (tight junctions).  Normaalisti  tämä veriaivoeste muodostuu siitä, että verisuonen endoteelisolut  muodostavat  näitä tiukentumia keskenään, mutta periventrikulaarisessa alueessa, aivokammioitten seinämäperiferiassa,  elimistön kudos  on helposti vuotavaa ja sen takia tanosyytit osallistuvat tähän tiukentamiseen muodostaen permeabiliteettiestettä neuraalisen  kudoksen  ja kammiossa olevan  aivoselkäydinnesteen välille   ( permeabile = läpipäästävä).  Permeabiliteettieste on läpipääsyeste.

8. Pituisyytit (pituicytes). Neurohypofyysissä on tämän kaltaisia astrosyyttejä havaittavissa. Näiden pituisyyttien  jatkeet ympäröivät   neurosekretorisia aksoneita ja  aksonipäätteitä, kun erittävä neuroni on   lepotilassa.  Mutta jos on vaadetta  nousseesta hormonin erityksestä,  pituisyytit  ne vetäytyvät  erilleen hermosolun  jatkeesta ( aksonista).

9. Perivaskulaariset ja marginaaliset astrosyytit sijaitsevat  hyvin lähellä  pehmeää aivokalvoa ( pia mater) ja siinä ne muodostavat lukuisia päätejalkoja verisuoiin. Säännön mukaan ne eivät tee kontaktia neuroneihin. niiden päätehtävä  on muodostaa  piaalinen ja perivaskulaarinen glia limitans barrier,  rajoittava gliaalinen este. ja se toimii apuna  eristämässä  aivokudosta verisuoniaitiosta ja lukinkalvon alaisesta (subaraknoidaalisesta)  aitiosta.

10. Ependymosyytit (ependyma cells) ,  Plexus chorioideus-solut (suonipunoksen solut) ja verkkokalvon pigmenttiepiteelin solut  reunustavat  aivokammioita ja  verkkokalvon alaista tilaa vastaavasti . Nämä  ovat erittäviä epiteelisoluja ne ovat  "non neural cells" , ne eivät ole neuronaalisia   ja sen takia ne tavataan  käsitellä  glia- termin  yhteydessä.
Plexus chorioideus solut, suonipunos solut tuottavat ( vedenkirkasta) likvoria,   aivoselkäydinnestettä ja se täyttää  aivokammit , selkäydinkanavan ja  lukinkalvon alaisen (subaraknoidaalisen)  tilan.
Ependymosyyteillä ja verkkokalvon  pigmenttisoluilla  on lukuisia hyvin pieniä liikuvia ulokkeita  microvilli, ja niissä on kinocilia, värekarvoja, joiden säännöllinen iskevä liike    tuottaa aivolikvoriin ja  silmän lasiasinesteeseen,  virtausliikettä.

Muistiin 21.2. 2018
LÄHDE: Alexei Verkhratsky et Arthur Butt. Glial neurobiology. A textbook. (2007). Astrocytes. p. 23-24 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar