Susanna Larsson - Cell-based models for studying paediatric high grade gliomas
Dissertation
Thesis defense at the Sahlgrenska Academy, Institute of Biomedicine, dept of laboratory medicine
Opponent:
Silvia Marino, Barts and London School of Medicine and Dentistry, Queen Mary University of London, London, UK
Assessment committee:
Khalil Helou, dept. of oncology, inst. of clinical sciences
Elin Esbjörner Winters, dept. of Biology and Biological Engineering, Chemical Biology, Chalmers University of Technology
In this tttttttttttttt, three pre-clinical models were established which can be used to generate new knowledge and explore new treatment options for paediatric brain tumours.
Lapsuusiän syöpää esiintyy 16:100 000 alle 15-vuotiaissa.
Alle 10-vuotiailla näistä on leukemioita 10% Akuutin lymfaattisen leukemian suhteen on kuitenkin nykyään 5- vuoden elossapysymisprosentti jomiltei 90%.
Keskushermostotuumoreita on 28%.
I
Neuroepiteliaalisesta kudoksesta lähteviä glioomia,
astrosytoomia on aivomaligniteeteista noin 45% ( niistä matala-asteisesti maligneja I-II noin 31% ja korkea-asteisesti maligneja III-IV asteisia noin 6%).
Ependymoomia ( aivokammiosta alkuisin olevia) 10.5%,
Oligodendroglioomia 2,5 % ja ne alkavat oligodendrosyyteistä,
Aivorungon glioomia 2,6%.
II
Enbryonaalisia tuumoreita 18.8%
Näissä on medullobastoomia, pikkuaivosolusita lähteviä, 14.8%
ATRT p,3 % ( atyyppiset teratoidit/rhabdoidit tuumorit)
PNET (prim. neuroektodermaaliset tuumorit) on siirretty WHO-listalta toiseen ryhmään.
Pediatrista GBM 2,3%
HGG (High-grade glioma): anaplastista astrosytoomaa, diffuusia infiltroivaa pontista gliomaa.
Nämä jaetaan 6 ryhmään perustaen DNA-metylaatiotietoihin, ikään, jolloin tuumori alkoi, tuumorin paikallistumiseen, geeni-ilmenntymiseen, onkogeenivaikuttajiin ja elossapysymisaikaan.
K27
G34
IDH, isositraattidehydrogenaasi
RTK1
Mesenkymaalinen
PXA, pleomorfinen xantoastrosytooma
Aivotuumorit ovat lapsilla suurin ryhmä solideja tuumoreita ja niiden tiliin lasketaan useimmat syövästä johtuvat kuolemantapaukset. Astrosytoomia on suurin ryhmä aivotuumoreista ja korkean asteen gliooma HGG taas on niistä vaarallisin eikä siihen ole tehokkaita hoitoja. Sen takia tämän taudin parempi käsittäminen on tarpeen ja uusia terapeuttisia optioita tarvitaan kiireellisesti.
I. Tutkimuksien edistämiseksi ensimmäisessä osatyössä valmistettiin viljeltyjä gliooma kantasoluja(GCS), joilla säilyi proliferoimiskyky ja joissa esiintyi hermonkantasolujen markkerit, ja ne antoivat vastetta differentoiviin signaalilinjoihin. Lisäksi koehiiriin istutettuina ne panivat alkuun tuumorinkasvun.
II. Toisessa osatyössä seurattiin GSC-transplantaatin aiheuttaman tuumorin kasvua koehiirissä, xenograftituumoreiden bistologisia ja molekulaarisia piirteitä. Eloonjääminen hiirien tuumorista korreloi ihmisten eloonjäämiseen Lisäksi xenograftituumoreilla oli sama kasvumalli kuin potilaiden tuumoreilla, geneettiset ja epigeneettiset muuntumiset olivat samanlaisia kuin alkuperäistuumorilla ja GSC-linjalla.
III. Kolmannessa työssä oli eläinmallina seeprakala, jolla tätä gliooma (HGG) laatua tutkittiin, tuumorin alkamispotentiaalia ja invasoivia ominaisuuksia. Kalakudos otti transplantoidut glioomasolut hyvin vastaan ja solut invasoituivat ympäröivään aivokudokseen jo parissa päivässä.
Täten tässä väitöstyössä tehtiin kolme prekliinistä mallia, joita voidaan käyttää uuden tiedon esiinsaamiseen lapsuuden aivotuumoreista ja uusien hoito-optioiden löytämiseen.
..
Kirjassa on runsas luettelo käytetyistä termeistä, niiden lyhennyksistä.(Kirjoitin Abbreviations itselleni muistiin vihkoon. Niissä on tgerminologiaa , joihin perehdyn siten ajan myötä)
Tänään luin CHROMO-domeenin omaavista proteiineista, jotka mainittiin kirjassa. Kirjoitin niistä geenit (9) Solusykli-blogiini. Kirjassa kerroti taustaosassa histonimodifikaatiosta.
Väitös on edessäpäin, toukokuun lopulla.
Muistiin 16-5- 2019
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar