Leta i den här bloggen

torsdag 22 november 2018

Transtyretiinin amyloidigeenisyyteen on lääkehoitoa

 Transtyretiini (TTR) on tetrameerinen  molekyyli, jossa on runsasti  beetatuppirakenteita.
 https://link.springer.com/article/10.1007/s40120-015-0031-3
Jos   geenissä on mutaatioita, proteiinin laskostumiset  haittaantuvat  ( oikein laskostunut  monomeeri, oligomeeri ja  tetrameeri  vaaditaan normaalifunktioon).  TTR syntetisoituu maksassa; on   hoitona ollut maksansiirtokin, jotta saataisiin  normaalia TTR- molekyyliä muodostumaan.
Nyt on lödyetty lääkeaine, joka pystyy stabiloimaan  TTR tetrameeria funktionaaliseksi.  Tästä kerrotaan vuoden 2015 artikkelissa , jonka saa ylläolevasta linkistä.  Päivän lääkärilehti nyt 2018  antaa hyvät  uutiset  lääkkeen kliinisestä tehosta  kardiologian alueelta. Nimittäin  mutatoitunut TTR- proteiini  vikuuttaa sydäntäkin ja seurauksena ajan mittaan on kardiomyopatiaa.  Mutaatio on  hyvin rajoittunut, kyse vain muutaman   funktionaalisesti  olennaisen  aminohapon vaihtumisesta. Peptidien  kyky  laskostua  oikealla  tavalla  on rajoittunut.  Yleensää väärin laskostuneet proteiinit  hajoitetaan solukoneistossa, joka tarkkaa proteiinin laatua.  Normaalillakin transtyretiinillä on vain 1.9  vuorokauden elinikä plasmassa, saati sitten  laskostumattomalla. Tämä uusi lääke stabiloi tetrameerirakennetta, joten  transtyretiinille tulee  funktionaalista  aikaa, mikä lopulta  heijastuu elinajan pidentymisessä ja oireitten   vähentymisessä  eri elimistä. Mm  hermoston taholta on havaittu kävelykyvyn kohenevan.
Tämä TTR- proteiini ja geeni kuuluu  eräänlaiseen chromeroniin, johon kuuluu monta hyvin olennaista  geeniä kattaen  usean funktion (A-vitamiinin toiminta-alue, kilpirauhasen toiminta -alue, jopa  sokeriaineenvaihdunta,  beetasolun funktio), joten  yksin  TTR- proteiinin funktion  kohentaminen  ei kohota potilaiden elämänlaatua, ellei  koko chromeronin  perusfunktiot koeteta myös pitää referensseissä.  Tuollaisia yhden mutaation tauteja  voidaan ehkä tulevaisuudessa vielä tehokkaamminkin hoitaa.
Tämä  tafamidis on hyvä uutinen.
.

 Fig. 1

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar